Saltar al contingut principal

5. Estadístiques d'empresa i ocupació

L'Àrea d'Empresa i Ocupació s'encarrega de dissenyar i produir les estadístiques de l'activitat empresarial i laboral que corresponen a l'Idescat.

La producció estadística empresarial inclou les estadístiques estructurals i conjunturals d'empreses i les estadístiques de sectors específics, com ara el sector exterior, el cultural, el turístic, el sector TIC, l'R+D i la innovació, amb un enfocament orientat també a la competitivitat i la sostenibilitat. Aquest darrer enfocament s'ha vist potenciat amb la inclusió recent del Compte dels fluxos de materials i amb l'impuls per a la incorporació a l'estadística oficial catalana dels indicadors dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS), d'àmbit absolutament transversal.

Pel que fa a l'estadística laboral, les actuacions inclouen la dimensió i la caracterització de la força de treball, l'obtenció del nombre d'afiliats i afiliacions segons la residència padronal, l'Estadística de salaris i l'Estadística de cost laboral, entre d'altres.

L'Àrea també ha d'elaborar el Registre estadístic d'entitats com a nucli d'integració, fonamentalment, de la informació administrativa i estadística d'empreses i establiments, i la seva relació amb els registres estadístics de població i de territori.

L'any 2021, l'Àrea d'Empresa i Ocupació ha destinat els recursos a les línies d'actuació següents:

  1. Desenvolupament metodològic i elaboració dels indicadors dels objectius de desenvolupament sostenible per a Catalunya.
  2. Seguiment de l'impacte empresarial i en el mercat de treball de la crisi provocada per la covid-19.
  3. Anàlisi de viabilitat per a la innovació de productes i de processos de producció estadística.
  4. Manteniment i ampliació de la producció estadística de la qual és responsable, d'acord amb el Programa anual d'actuació estadística del 2021.

El 2021 s'ha incorporat a l'estadística oficial catalana els indicadors dels objectius de desenvolupament sostenible de les NU per a Catalunya. Amb la incorporació d'aquesta actuació, Catalunya disposa de dos sistemes d'indicadors per mesurar el grau d'assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS), que s'emmarquen en el Pla nacional per a la implementació de l'Agenda 2030 a Catalunya i que es duen a terme conjuntament amb el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), actualment adscrit al Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i la col·laboració dels departaments de la Generalitat:

  • Els indicadors dels objectius de desenvolupament sostenible de la UE per a Catalunya, presentats per primer cop el 23 de setembre de 2020, tenen com a referència la bateria oficial d'indicadors d'Eurostat, per al context europeu. El 2021 s'han dut a terme els treballs metodològics i d'elaboració, que han permès ampliar en una vintena el nombre d'indicadors disponibles, i s'ha procedit a l'actualització anual dels indicadors ja publicats.
  • Els indicadors dels objectius de desenvolupament sostenible de les NU per a Catalunya utilitzen la metodologia proposada per les Nacions Unides, adequada en el marc d'un grup de treball constituït pels òrgans d'estadística de les comunitats autònomes. El 4 de novembre de 2021, coincidint amb la celebració de la 26a Conferència de les Parts del Conveni Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic a Glasgow, es va iniciar la publicació d'aquests indicadors al web de l'Idescat, que han de permetre mesurar l'assoliment dels ODS a Catalunya a escala global i als quals s'aniran afegint, de manera progressiva i continuada, els que superin els criteris de qualitat, solidesa i adequació als criteris metodològics preestablerts.

El 2021 ha estat novament un any marcat per la crisi sanitària, econòmica i social ocasionada per la covid-19. Més enllà de fer-ne el seguiment en les estadístiques i indicadors d'elaboració habitual, l'Àrea d'Empresa i Ocupació ha destinat recursos a obtenir nova informació per avaluar-ne l'impacte en l'activitat empresarial i en el mercat de treball:

  • Els Mòduls d'actualitat empresarial de l'Enquesta de clima empresarial corresponents als trimestres del 2021 s'han orientat a obtenir inputs sobre els impactes i les mesures dels establiments empresarials en relació amb l'emergència sanitària i les previsions i expectatives de recuperació de l'activitat, entre d'altres. Els resultats s'han destacat a l'apartat web d'Informació estadística per al seguiment de l'impacte de la covid-19.
  • Es continua amb l'ampliació de la informació que es difon de l'estadística Afiliats i afiliacions a la Seguretat Social segons residència padronal de l'afiliat. També es dona continuïtat a les dades mensuals publicades a partir del maig del 2020 per poder seguir amb més detall l'impacte de la crisi ocasionada per la covid-19 en el mercat de treball. A més, es publiquen resultats provisionals pocs dies després del període de referència i els resultats definitius unes setmanes més tard.

Pel que fa a la innovació de la producció estadística, el 2021 s'ha donat continuïtat a projectes iniciats en períodes anteriors:

  • En l'àmbit de la comptabilitat mediambiental, i en relació amb el Compte de fluxos de materials de l'economia catalana, s'han difós els resultats per a l'any 2017. Aquesta actuació estadística té com a objectiu presentar de forma sistemàtica, comparable i detallada els inputs físics de materials que entren en el sistema econòmic i els outputs generats en unitats físiques, fent una adaptació de la metodologia d'Eurostat a l'àmbit de Catalunya.

  • Un cop definit el pla de tabulació de l'Estadística sobre filials de les empreses estrangeres a Catalunya a partir d'una explotació específica de l'Estadística estructural d'empreses, s'han publicat els resultats corresponents als anys 2015 a 2018.

  • S'ha definit el pla de tabulació dels indicadors dels sectors i productes d'alta tecnologia que es preveuen publicar el 2022.

  • S'ha iniciat el desenvolupament del Sistema estadístic d'informació laboral, concebut a l'Àrea com un ecosistema de dades l'objectiu principal del qual és la producció eficient i enriquida d'estadístiques relacionades amb el mercat laboral. Es basa en el gran potencial dels registres administratius per generar informació de qualitat, però també estarà integrat per fonts de base mostral i preveu l'aprofitament d'altres fonts internes i externes i/o de base agregada. Alhora, s'interconnecta amb els registres bàsics de població, entitats i territori i els seus respectius satèl·lits, fet que ha de permetre analitzar la informació segons diverses perspectives.

  • Pel que fa a les accions vinculades amb el desenvolupament de la Plataforma Cerdà, suport tecnològic del Sistema integrat d'informació estadística de l'Idescat, durant l'any 2021:

    • S'han continuat els treballs per a la migració a aquesta Plataforma de la producció i difusió de les estadístiques de comerç amb l'estranger amb la definició de les tabulacions, rànquings i jerarquies de navegació de la informació, a les quals es podrà accedir per a la consulta dinàmica de dades al web.
    • S'han iniciat els treballs per desenvolupar a la Plataforma les estadístiques d'ocupació d'allotjaments turístics.

En relació amb les actuacions estadístiques consolidades, el 2021 s'ha caracteritzat per la continuïtat i l'actualització de la informació i el plantejament de l'ampliació de plans de tabulació.

En l'àmbit de la producció estadística d'empreses i sectors de caràcter estructural, cal destacar les actuacions següents:

  • S'han dut a terme els treballs de recollida de la informació de l'Enquesta territorial sobre equipament i ús de TIC a les llars 2021.
  • En relació amb les estadístiques estructurals d'empreses, s'han consolidat els canvis derivats de la integració de les enquestes econòmiques estructurals dels sectors industrial, comerç i serveis en els resultats de l'any de referència 2019. Les millores metodològiques estan relacionades amb la simplificació i homogeneïtzació dels qüestionaris, el disseny mostral i la utilització de fonts d'origen administratiu.
  • En l'àmbit de l'Estadística d'empreses i establiments, fins a l'any de referència 2018 el concepte d'empresa coincidia amb el d'unitat legal, però ha canviat a partir del 2019. El nou concepte estadístic d'empresa incideix en l'estructura organitzativa, l'autonomia de decisió i l'orientació al mercat de l'empresa. En definitiva, es prioritzen els factors econòmics de les unitats davant de la visió tradicional, més orientada als aspectes legals. Les unitats legals que no formen part de grups d'empreses se segueixen considerant empreses per si mateixes. Les dades de l'any 2020 s'han continuat presentant tant amb la nova definició com amb l'antiga.

Pel que fa a l'estadística laboral, s'han dut a terme les actuacions següents:

  • El primer trimestre del 2021 s'ha adaptat l'Enquesta de població activa als nous reglaments europeus. L'entrada en vigor del Reglament 2019/1700 del Parlament Europeu i del Consell, de 10 d'octubre del 2019, pel qual s'estableix un marc comú per a les enquestes a llars, i del Reglament d'execució 2019/2240, de 16 de desembre de 2019, així com altres reglaments delegats i d'execució pels quals s'estableixen les variables a analitzar, les definicions a utilitzar i les periodicitats de cada variable, ha obligat a introduir canvis a l'enquesta comunitària de forces de treball i, per tant, a l'EPA.
  • S'ha continuat amb la difusió de l'estadística Afiliats i afiliacions a la Seguretat Social segons residència padronal de l'afiliat, que ha ampliat el seu contingut amb la publicació mensual d'una nota de premsa que es focalitza en l'evolució de la població afiliada en el territori, segons les seves característiques poblacionals i laborals.
  • S'ha incorporat a l'estadística oficial catalana informació sobre l'ingrés mitjà per hora de les persones amb discapacitat oficialment reconeguda, en forma de guanys bruts per hora normal de treball, que es pot consultar en el bloc d'indicadors dels ODS de Nacions Unides.

Actuacions estadístiques d'empresa i ocupació 2021

Enquesta de clima empresarial de Catalunya

Periodicitat: trimestral

Actuacions: Disseny del qüestionari, disseny i selecció de la mostra, contractació i control de l'empresa de treball de camp, i depuració i tabulació del fitxer de microdades.

Per a tots els trimestres del 2021, s'han publicat els resultats per al conjunt de Catalunya i per cada sector d'activitat econòmica:

  • indústria
  • construcció
  • comerç
  • hostaleria
  • resta de serveis

A partir d'aquesta estadística s'obtenen tabulacions específiques per a les demarcacions de les cambres de Lleida-Tàrrega, Terrassa i l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

A més, s'han publicat els resultats referents als Mòduls d'actualitat empresarial del quart trimestre del 2020 i del primer, segon i tercer del 2021. Els mòduls han recollit informació sobre l'Impacte en l'activitat empresarial de la crisi sanitària de la covid-19, entre d'altres temes d'interès.

Altres organismes participants: Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona.

Estadística del comerç amb l'estranger segons contingut tecnològic

Periodicitat: trimestral i anual

Actuacions: Explotació estadística per oferir resultats d'exportacions i importacions de Catalunya amb l'estranger segons el contingut tecnològic dels productes industrials, en els àmbits de la Unió Europea i de la resta del món.

El 2021 s'ha continuat amb la producció habitual i s'han dut a terme els treballs per al desenvolupament a la Plataforma Cerdà de la producció i difusió d'aquesta estadística.

Altres organismes participants: Agència Estatal d'Administració Tributària.

Directori d'empreses i establiments

Periodicitat: contínua

Actuacions: Elaboració del directori provisional corresponent a l'any 2020 segons el que preveu l'intercanvi d'informació sobre directoris d'empreses amb l'Institut Nacional d'Estadística (INE), d'acord amb el que estableix el Conveni sobre cooperació estadística i intercanvi d'informació entre l'INE i l'Idescat.

El 2021 s'ha continuat proporcionant resultats per municipis i comarques per atendre peticions d'explotació a mida. També s'ha actualitzat el directori afegint l'any de referència 2020, i així es disposa de resultats des del 2012 fins al 2020, a 1 de gener.

Altres organismes participants: cambres de comerç de Catalunya; departaments de la Generalitat de Catalunya; Institut Nacional d'Estadística; Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana; Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital.

Índexs de comerç al detall

Periodicitat: mensual

Actuacions: Elaboració d'un indicador mensual que mesura l'evolució a curt termini de l'activitat de les empreses que operen en el sector del comerç al detall a Catalunya, a través de la variable volum de negoci, segons el tipus de producte.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística d'afiliats i afiliacions a la Seguretat Social

Periodicitat: trimestral

Actuacions: Explotació mensual específica dels fitxers d'afiliats i afiliacions en tots els règims de la Seguretat Social, segons el municipi de residència padronal de l'afiliat, el sector d'activitat econòmica i les principals característiques demogràfiques (sexe, edat i nacionalitat).

També es difonen dades de temporalitat i parcialitat de les afiliacions a la Seguretat Social per compte d'altri, amb encreuaments per sexe, edat, nacionalitat i sector d'activitat, i dades del grau de temporalitat i parcialitat per sexe.

Fins al març del 2020 l'Idescat publicava els resultats quan ja eren definitius i amb periodicitat trimestral, però arran de la crisi sanitària s'ha iniciat la publicació, també, de resultats provisionals pocs dies després del període de referència i, finalment, els resultats definitius unes setmanes després. Durant el 2021 s'ha consolidat la recepció mensual dels fitxers que es va iniciar el maig del 2020 arran de la crisi sanitària ocasionada per la covid-2019 i s'ha iniciat la difusió d'una nota de premsa que es focalitza en l'evolució de la població afiliada en el territori, segons les seves característiques poblacionals i laborals.

Altres organismes participants: Tresoreria General de la Seguretat Social; Institut Social de la Marina.

Estadística estructural d'empreses del sector serveis

Periodicitat: anual

Actuacions: Actualització anual per a Catalunya per a l'any 2019 dels resultats de l'Estadística estructural d'empreses del sector serveis per conèixer les característiques estructurals i estimar les macromagnituds més rellevants de les empreses del sector serveis no comercials.

El 2021 s'han consolidat els canvis derivats de la integració de les enquestes econòmiques estructurals dels sectors industrial, comerç i serveis en els resultats de l'any de referència 2019. Les millores metodològiques estan relacionades amb la simplificació i homogeneïtzació dels qüestionaris, el disseny mostral i la utilització de fonts d'origen administratiu.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística estructural d'empreses del sector comerç

Periodicitat: anual

Actuacions: Actualització anual per a Catalunya per a l'any 2019 dels resultats de l'Estadística estructural d'empreses del sector comerç per conèixer les característiques estructurals i estimar les macromagnituds més rellevants de les empreses del sector comerç.

El 2021 s'han consolidat els canvis derivats de la integració de les enquestes econòmiques estructurals dels sectors industrial, comerç i serveis en els resultats de l'any de referència 2019. Les millores metodològiques estan relacionades amb la simplificació i homogeneïtzació dels qüestionaris, el disseny mostral i la utilització de fonts d'origen administratiu.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística d'empreses i establiments

Periodicitat: anual

Actuacions: Actualització per al 2020 de resultats anuals a partir del directori d'empreses i establiments de l'Institut Nacional d'Estadística.

S'ofereixen resultats segons les branques d'activitat econòmica per a les empreses amb activitat econòmica a Catalunya i per condició jurídica i estrats de nombre d'assalariats.

Fins a l'any de referència 2018 el concepte d'empresa coincidia amb el d'unitat legal, però ha canviat a partir del 2019. El nou concepte estadístic d'empresa incideix en l'estructura organitzativa, l'autonomia de decisió i l'orientació al mercat de l'empresa. En definitiva, es prioritzen els factors econòmics de les unitats davant de la visió tradicional, més orientada als aspectes legals. Les unitats legals que no formen part de grups d'empreses se segueixen considerant empreses per si mateixes.

Les dades de l'any 2020 s'han continuat presentant tant amb la nova definició com amb l'antiga.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística d'estructura salarial

Periodicitat: anual

Actuacions:Actuacions: El 2021 s'han difós els resultats de l'Enquesta anual d'estructura salarial 2019, que ofereix informació dels salaris segons les principals variables sociodemogràfiques (sexe, edat i nacionalitat) i segons les principals característiques de l'ocupació (sector d'activitat, tipus d'ocupació, tipus de contracte i tipus de jornada). També ofereix el guany mitjà per hora normal de treball per sexe i sectors d'activitat, tipus d'ocupació i tipus de contracte.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de costos laborals

Periodicitat: trimestral i anual

Actuacions: Explotació específica per a Catalunya de l'Enquesta trimestral de cost laboral i de l'Enquesta anual de cost laboral, per obtenir periòdicament informació estadística sobre el cost de la força de treball desagregat per components.

El 2021 s'ha continuat amb la producció habitual malgrat la situació excepcional derivada de la crisi sanitària ocasionada per la covid-19 i les mesures aplicades per contenir-la. A mesura que l'any ha anat avançant la situació s'ha normalitzat i el nombre d'ERTOs s'ha reduït, fet que s'ha vist reflectit en els costos laborals i els seus components.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística sobre activitats en R+D

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació específica per a Catalunya de les estadístiques sobre activitats d'R+D, amb l'objectiu de conèixer el finançament i la despesa en recerca i desenvolupament en els diferents sectors d'execució i els recursos humans que s'hi destinen.

L'any 2021 s'han difós els resultats corresponents a l'any 2019.

Com cada any, el 2021 s'ha treballat amb la Secretaria d'Universitats i Recerca i amb l'Agència per a la Competitivitat de l'Empresa (ACCIÓ) en la renovació del directori que es tramet anualment a l'Institut Nacional d'Estadística i que constitueix la base de l'operació.

Altres organismes participants: Departament de Recerca i Universitats; Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de l'activitat en càmpings

Periodicitat: trimestral i anual

Actuacions: Explotació específica per a Catalunya de l'Enquesta d'ocupació en càmpings corresponent a l'any 2021, a partir dels fitxers facilitats per l'Institut Nacional d'Estadística, per obtenir el nombre de viatgers, les pernoctacions i el grau d'ocupació per categories de l'establiment, marques turístiques i origen geogràfic.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de l'activitat en allotjaments de turisme rural

Periodicitat: trimestral i anual

Actuacions: Explotació específica per a Catalunya de l'Enquesta d'ocupació en turisme rural corresponent a l'any 2021, a partir dels fitxers facilitats per l'Institut Nacional d'Estadística, per obtenir el nombre de viatgers, les pernoctacions i el grau d'ocupació per marques turístiques i origen geogràfic.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de l'activitat hotelera

Periodicitat: mensual i anual

Actuacions: Explotació específica per a Catalunya de l'Enquesta d'ocupació hotelera corresponent a l'any 2021, a partir dels fitxers facilitats per l'Institut Nacional d'Estadística, per obtenir el nombre de viatgers, pernoctacions i grau d'ocupació per categories de l'establiment, marques turístiques i origen geogràfic.

L'any 2021 s'ha incorporat la Xina a la tabulació per origen geogràfic.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de l'audiovisual

Periodicitat: anual

Actuacions: Caracterització del sector audiovisual a partir de l'explotació específica de l'Enquesta anual sobre les empreses de serveis a Catalunya i d'altres enquestes directes al sector, per conèixer l'evolució de la producció, la despesa i l'ocupació dels seus professionals. L'actuació també preveu el tractament d'arxius administratius que regulen l'activitat del sector i l'explotació d'operacions estadístiques adreçades a la població en aquest àmbit.

L'any 2021 s'ha publicat la informació relativa al 2019.

Altres organismes participants: Consell de l'Audiovisual de Catalunya; Departament de Cultura; Departament de la Presidència; Institut Català de les Empreses Culturals; Institut Nacional d'Estadística.

Estadística sobre innovació a les empreses

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació per a Catalunya de l'Enquesta d'innovació a les empreses per a l'any 2019, a partir del fitxer facilitat per l'Institut Nacional d'Estadística, amb l'objectiu d'obtenir diferents indicadors sobre el procés d'innovació de les empreses, tant els referits a la innovació de producte com de processos de negoci.

Altres organismes participants: Departament d'Empresa i Treball; Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de població activa

Periodicitat: trimestral i anual

Actuacions: Explotació específica per a Catalunya dels fitxers de l'Enquesta de població activa trimestrals i anuals.

A partir del primer trimestre del 2021 s'ha adaptat l'EPA als nous reglaments europeus. L'entrada en vigor del Reglament 2019/1700 del Parlament Europeu i del Consell de 10 d'octubre de 2019, pel qual s'estableix un marc comú per a les enquestes a llars, i del Reglament d'execució 2019/2240, de 16 de desembre de 2019, així com altres reglaments delegats i d'execució pels quals s'estableixen les variables a analitzar, les definicions a utilitzar i les periodicitats de cada variable, obliga a introduir canvis a l'enquesta comunitària de forces de treball i, per tant, a l'EPA.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística del comerç amb l'estranger

Periodicitat: mensual i anual

Actuacions: Explotació estadística per oferir resultats d'exportacions i importacions de Catalunya amb l'estranger. Es presenta la informació per diverses classificacions (TARIC, destinació econòmica dels béns, CUCI-Rev. 4 i CCAE-2009) i per àrees geogràfiques i països.

El 2021 s'ha continuat amb la producció habitual, però també s'ha seguit treballant en diferents aspectes per a la migració a la Plataforma Cerdà de la producció i difusió d'aquesta Estadística.

El 2021 s'ha continuat amb la producció habitual, i cal tenir en compte que les xifres de variacions interanuals estan afectades per l'estat d'alarma que es va declarar el 2020 a causa de la covid-19.

Altres organismes participants: Agència Estatal d'Administració Tributària.

Estadística del turisme a Catalunya dels residents de la resta de l'Estat

Periodicitat: trimestral i anual

Actuacions: Explotació trimestral de l'Enquesta de turisme de residents de l'Institut Nacional d'Estadística, amb l'objectiu de conèixer les principals característiques dels viatges a Catalunya dels residents de la resta de l'Estat.

El 2021 s'ha continuat amb la producció habitual.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística del turisme dels residents de Catalunya

Periodicitat: trimestral i anual

Actuacions: Explotació trimestral de l'Enquesta de turisme de residents de l'Institut Nacional d'Estadística, amb l'objectiu de conèixer les principals característiques dels viatges dels residents de Catalunya amb destinació a Catalunya, a la resta de l'Estat i a l'estranger.

El 2021 s'ha continuat amb la producció habitual.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística dels visitants estrangers

Periodicitat: mensual i anual

Actuacions: Explotació per als mesos del 2021 de l'Estadística de moviments turístics en frontera i l'Enquesta de despesa turística de l'Institut Nacional d'Estadística, per conèixer les principals característiques del turisme estranger a Catalunya.

Les dades referents al turisme estranger han ampliat la seva desagregació i s'ha incorporat Argentina, Brasil, Canadà, el Japó i la Xina a les dades anuals des de l'any 2016.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de la despesa dels visitants estrangers

Periodicitat: mensual i anual

Actuacions: Explotació per als mesos del 2021 de l'Estadística de moviments turístics en frontera i Enquesta de despesa turística de l'Institut Nacional d'Estadística, per conèixer la despesa del turisme estranger a Catalunya.

Les dades referents a la despesa del turisme estranger han ampliat la seva desagregació i s'ha incorporat Argentina, Brasil, Canadà, el Japó i la Xina a les dades anuals des de l'any 2016.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de la inserció laboral dels graduats universitaris

Actuacions: L'any 2021 s'ha avançat en la millora interna de les bases de dades per poder implementar de manera eficient la metodologia definida en l'estudi de viabilitat per estimar taxes d'ocupació i altres indicadors d'interès.

Per al càlcul d'aquests indicadors és fonamental l'ús de registres administratius, com el fitxer d'estudiants universitaris i el Registre d'afiliats i afiliacions a la Seguretat Social, entre d'altres.

Altres organismes participants: Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya.

Estadística i comptes de les empreses culturals

Periodicitat: anual

Actuacions: Estadística de síntesi que recull un conjunt de magnituds econòmiques i d'indicadors rellevants de les empreses de l'àmbit cultural, que permet conèixer de manera precisa i fiable la grandària econòmica i l'evolució anual d'aquest sector.

El 2021 s'ha dut a terme l'actualització amb dades referides a l'any 2019.

Altres organismes participants: Departament de Cultura; Institut Nacional d'Estadística; Agència Estatal d'Administració Tributària.

Estadística i comptes de les empreses del turisme

Periodicitat: anual

Actuacions: Estadística de síntesi que fa possible un seguiment multidimensional del sector del turisme amb periodicitat anual, des de la perspectiva empresarial, i que inclou la publicació dels resultats empresarials bàsics i d'altres indicadors rellevants.

El 2021 s'ha actualitzat aquesta Estadística amb dades referides a l'any 2019.

Altres organismes participants: Departament d'Empresa i Treball; Institut Nacional d'Estadística.

Estadística i comptes de les empreses del sector TIC

Periodicitat: anual

Actuacions: Estadística de síntesi de periodicitat anual que, mitjançant la recopilació d'informació estadística de diverses fonts, pretén il·lustrar la situació de les empreses del sector TIC segons la delimitació del sector proposada per l'OCDE.

El 2021 s'ha dut a terme l'actualització amb dades referides a l'any 2019.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística; Agència Estatal d'Administració Tributària.

Estadística estructural d'empreses de la indústria

Periodicitat: anual

Actuacions: Actualització anual per a Catalunya per a l'any 2019 dels resultats de l'Estadística estructural d'empreses del sector industrial per conèixer les característiques estructurals i estimar les macromagnituds més rellevants per branques d'activitat de les empreses del sector industrial.

El 2021 s'han consolidat els canvis derivats de la integració de les enquestes econòmiques estructurals dels sectors industrial, comerç i serveis en els resultats de l'any de referència 2019. Les millores metodològiques estan relacionades amb la simplificació i homogeneïtzació dels qüestionaris, el disseny mostral i la utilització de fonts d'origen administratiu.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística industrial de productes

Periodicitat: anual

Actuacions: Treballs necessaris per a l'actualització anual per a Catalunya dels resultats de l'Enquesta industrial de productes corresponent a l'any 2020 (provisionals) i 2019 (definitius). Aquests treballs s'han centrat fonamentalment en les modificacions introduïdes en la llista PRODCOM, que codifica els productes investigats per l'Enquesta.

L'objectiu és obtenir informació detallada del valor i la quantitat de les vendes d'un conjunt de productes que cobreixen la major part del sector industrial.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística longitudinal de vides laborals

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació anual específica per a Catalunya dels fitxers de la Mostra contínua de vides laborals, per obtenir informació estadística de les persones que hagin estat en situació d'afiliació en alta o hagin rebut alguna pensió contributiva de la Seguretat Social en algun moment de l'any de referència.

Es difonen resultats per a Catalunya, províncies i municipis de més de 40.000 habitants.

L'any 2021 no s'han pogut difondre els resultats de l'Estadística longitudinal de vides laborals 2020, degut al canvi en el sistema de cessió dels fitxers de la Mostra contínua de vides laborals per part de la Tresoreria General de la Seguretat Social.

Estadística sobre l'ús de TIC i del comerç electrònic a les empreses

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació específica per a les empreses amb seu a Catalunya del fitxer de microdades corresponent a l'any 2020–2021 de l'Enquesta sobre l'ús de tecnologies de la informació i la comunicació i del comerç electrònic a les empreses de l'Institut Nacional d'Estadística.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística sobre equipament i ús de TIC a les llars

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació específica per a les llars catalanes del fitxer de microdades corresponent a l'any 2021 de l'Enquesta sobre l'ús de tecnologies de la informació i la comunicació a les llars de l'Institut Nacional d'Estadística.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística territorial sobre equipament i ús de TIC a les llars

Periodicitat: biennal

Actuacions: Realització del treball de camp de l'Enquesta territorial sobre TIC a les llars corresponent a l'any 2021. Aquesta operació té caràcter biennal.

Els resultats d'aquesta operació complementen la informació proporcionada per l'Enquesta sobre equipament i ús de TIC a les llars de l'Institut Nacional d'Estadística.

Índex de preus industrials

Periodicitat: mensual i anual

Actuacions: Explotació de l'arxiu lliurat per l'Institut Nacional d'Estadística amb la finalitat de mesurar l'evolució dels preus dels productes fabricats per les branques industrials, per grans sectors industrials i per seccions i divisions, en la primera etapa de la seva comercialització.

El 2021 s'ha continuat amb la producció habitual.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Índex de producció industrial

Periodicitat: mensual i anual

Actuacions: Explotació de l'arxiu lliurat per l'Institut Nacional d'Estadística per mesurar l'evolució del volum del valor afegit brut generat per les branques industrials, per grans sectors industrials i per seccions i divisions (és a dir, mesura els canvis en la producció industrial sense l'efecte dels preus). També es fa el càlcul dels grans sectors industrials corregits d'efecte calendari.

El 2021 s'ha continuat amb la producció habitual.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Índex de vendes en grans superfícies

Periodicitat: mensual i anual

Actuacions: Elaboració d'un indicador que ofereix informació de les vendes en alimentació i resta de productes a les grans superfícies no especialitzades amb una superfície superior a 2.500 metres quadrats.

El 2021 s'ha continuat amb la producció habitual.

Índex de volum de negoci a la indústria

Periodicitat: mensual

Actuacions: Elaboració d'un índex de volum de negoci a la indústria per destinació econòmica dels béns, per tal de reflectir l'evolució conjuntural de la facturació de les empreses industrials de Catalunya.

El 2021 s'ha continuat amb la producció habitual.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Indicador de confiança empresarial

Periodicitat: trimestral

Actuacions: Obtenció d'indicadors sintètics per a Catalunya a partir de la integració de mostres de l'Enquesta de clima empresarial de Catalunya i l'operació de l'Institut Nacional d'Estadística sobre els indicadors de confiança empresarial.

Aquests indicadors, de periodicitat trimestral, es basen en l'opinió dels empresaris catalans i es calculen a partir d'una metodologia harmonitzada per garantir la comparabilitat amb els indicadors del conjunt de l'Estat.

Per a tots els trimestres del 2021, s'han publicat els resultats per a cada sector d'activitat econòmica (indústria, construcció, comerç, hostaleria i transport, i resta de serveis). També es difon l'índex de confiança empresarial harmonitzat per grandària de l'establiment i per agrupacions de demarcacions camerals.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Indicadors conjunturals d'activitat del sector serveis

Periodicitat: mensual i trimestral

Actuacions: Elaboració de dos indicadors del sector serveis: Indicador d'activitat del sector serveis per volum de negoci (IASSVN) i l'Indicador conjuntural de producció del sector serveis (IPROSS). L'IASSVN reflecteix l'evolució conjuntural de l'activitat real d'aquest sector a través de la variable volum de negoci. El volum de negoci comprèn els imports facturats per l'empresa per a la prestació de serveis i venda de béns, que són objecte de l'activitat de l'empresa. Pel que fa a l'IPROSS, s'elabora un indicador per conèixer l'evolució real del valor afegit brut del sector serveis.

El 2021 s'ha continuat amb la producció habitual.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Indicadors de posició competitiva del sector industrial

Periodicitat: trimestral

Actuacions: Treballs de revisió i actualització de la metodologia emprada en el càlcul dels indicadors per mesurar la competitivitat del sector industrial català, que tenen en compte l'evolució de les taxes de canvi, dels preus i de les quotes de mercat.

Altres organismes participants: Departament d'Economia i Hisenda.

Indicadors de rendibilitat del sector hoteler

Periodicitat: mensual i anual

Actuacions: Explotació específica per a Catalunya de l'Enquesta d'ocupació hotelera d'àmbit estatal per conèixer la facturació mitjana per habitació ocupada (ADR) i els ingressos per habitació disponible (RevPAR), per marques turístiques i categories dels establiments.

El 2021 s'ha continuat amb la producció habitual.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Indicadors dels sectors i productes d'alta tecnologia

Actuacions: L'any 2021 s'ha conclòs l'estudi de viabilitat per obtenir indicadors dels sectors i productes d'alta tecnologia, dels sectors industrials i de serveis. Alhora s'ha dissenyat una publicació dels resultats que resta pendent de difondre, atès que s'està adaptant a nous requeriments de difusió de resultats al web de l'Idescat.

Indicadors territorials de població activa

Periodicitat: trimestral

Actuacions: Explotació específica de l'Enquesta de població activa i fonts administratives com el Padró municipal d'habitants, el Registre d'aturats registrats i el fitxer d'afiliacions a la Seguretat Social, per obtenir indicadors territorials d'activitat, ocupació i atur en l'àmbit municipal i comarcal mitjançant tècniques de modelització estadística.

El 2021 ha continuat aturada la investigació de models alternatius als calculats fins al moment per obtenir els indicadors territorials.

Registre estadístic d'entitats

Periodicitat: contínua

Actuacions: Treballs preparatoris del sistema del Registre d'empreses de Catalunya en el qual, sobre la base del directori d'empreses i establiments de les empreses catalanes, s'ha d'integrar tota la informació disponible sobre aquestes empreses derivada de registres administratius i de diferents operacions d'enquesta.

El 2021 s'ha seguit actualitzant l'inventari de fonts, s'ha aprofundit en el conjunt de requeriments necessaris per construir el Registre i s'ha continuat amb els treballs de delimitació de la informació del Registre que es pot difondre, preservant el secret estadístic i les dades de caràcter personal.

Estadística de filials d'empreses estrangeres a Catalunya

Actuacions: S'ha publicat l'explotació específica per a Catalunya de l'Estadística estructural d'empreses dels sectors de la indústria, el comerç i els serveis, amb l'objectiu de conèixer les característiques estructurals més rellevants de les filials d'empreses estrangeres localitzades a Catalunya, des del doble vessant d'empreses amb establiments a Catalunya i d'empreses amb seu a Catalunya.

El 2021 s'han publicat les taules corresponents als anys del 2015 al 2018.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Compte de fluxos de materials

Periodicitat: anual

Actuacions: Aquesta estadística mostra de forma sistemàtica, comparable i detallada els inputs físics de materials que entren en el sistema econòmic i els outputs generats en unitats físiques (tones). Aquest compte permet obtenir un conjunt d'indicadors agregats de l'ús de recursos naturals, dels quals es poden derivar indicadors sobre la productivitat dels recursos en relació amb el PIB, per exemple. El projecte se situa dins l'àmbit de la comptabilitat mediambiental (CMA).

El 2021 s'han publicat les taules referides a l'any 2017, a partir d'una adaptació de la metodologia d'Eurostat a l'àmbit de Catalunya.

Evolució del perímetre de les activitats econòmiques de l'àmbit de la indústria

Actuacions: Revisió periòdica del perímetre vigent, a nivell estadístic i analític, de les activitats econòmiques que formen part de l'àmbit de la indústria, que permeti tenir una visió de futur del sector que inclogui els serveis d'alt valor afegit i d'alt contingut tecnològic. Aquesta actuació està inclosa en el Pacte nacional per a la indústria, un acord programàtic derivat de la resolució del Parlament 251/XI, de 13 de juliol de 2016.

Aquesta actuació estadística no s'ha dut a terme.

Altres organismes participants: Departament d'Empresa i Treball.

Estadística territorial d'empreses i establiments

Actuacions: Distribució per municipis del nombre d'empreses i establiments amb activitat a Catalunya, segons diversos criteris de classificació (sectors d'activitat, grandària, condició jurídica, etc.), a partir de la informació del Registre estadístic d'entitats (REE) i de diversos registres administratius que es detallen en l'actuació estadística d'elaboració del REE.

Aquesta actuació estadística no s'ha dut a terme.

Estadística del mercat de treball de les persones amb discapacitat

Actuacions: L'any 2021 s'han difós els resultats de l'Estadística del mercat de treball de les persones amb discapacitat per al període 2019. Aquesta Estadística té com a objectiu principal obtenir informació sobre la relació amb el mercat de treball de la població de 16 a 64 anys amb un grau de discapacitat oficialment reconegut i que resideix en habitatges familiars principals.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Compte satèl·lit del turisme

Actuacions: Elaborar una representació sistemàtica, comparable i completa de l'activitat turística adaptada als conceptes, definicions i classificacions que figuren en el manual metodològic del Compte satèl·lit del turisme (CST) elaborat per l'Organització Mundial del Turisme (OMT). Els resultats s'obtenen mitjançant l'elaboració de síntesis i anàlisis a partir de diverses fonts estadístiques.

Aquesta actuació estadística no s'ha dut a terme.

Altres organismes participants: Departament d'Empresa i Coneixement.

Indicadors dels objectius de desenvolupament sostenible (UE)

Actuacions: L'any 2021 s'han dut a terme els treballs d'actualització de la bateria, en aquells indicadors publicats el 2020, alhora que s'han anat incorporant, de manera progressiva i continuada, tots aquells indicadors que s'han pogut homologar als criteris metodològics d'Eurostat.

Altres organismes participants: Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible.

Indicadors dels objectius de desenvolupament sostenible (ONU)

Actuacions: L'any 2021 s'han dut a terme els treballs metodològics i d'elaboració per constituir un marc d'indicadors estadístics que serveixin per al seguiment dels objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030 a Catalunya, prenent com a referència la bateria d'indicadors de l'Organització de les Nacions Unides, on s'aniran incorporant, de manera progressiva i continuada, tots aquells indicadors que superin els criteris de qualitat, solidesa i adequació als criteris metodològics preestablerts.

El 4 de novembre de 2021, coincidint amb la celebració de la 26a Conferència de les Parts del Conveni Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic a Glasgow, l'Idescat i el CADS van iniciar la publicació d'aquests indicadors, que permetran mesurar l'assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible a Catalunya a escala global.

Altres organismes participants: Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible.