Saltar al contingut principal

3. Estadístiques de població i territori

L'Àrea de Població i Territori és responsable de la producció d'estadística demogràfica i territorial a l'Idescat, que inclou l'elaboració del Registre estadístic de població (REP) i del Registre estadístic del territori (RET), amb l'objectiu d'obtenir una estadística de base territorial amb la màxima qualitat i exhaustivitat.

La producció estadística demogràfica permet disposar de dades detallades de la distribució territorial i de l'estructura per sexe i edat de la població catalana a partir de fonts com el padró, les estimacions i les projeccions de població. L'estadística demogràfica inclou també un ampli conjunt de fonts de dades com són els censos, les enquestes i l'aprofitament estadístic de registres administratius, que proporcionen dades relatives a les característiques de la població, com el nivell educatiu, la mobilitat, la nacionalitat, les llars i els habitatges.

Les fonts relatives al creixement demogràfic inclouen tant la informació sobre el moviment migratori (altes i baixes padronals per canvi de residència) com el moviment natural (natalitat i mortalitat). A partir d'aquestes dades s'elaboren indicadors, com l'esperança de vida i el nombre mitjà de fills per dona, que són els indicadors demogràfics més importants del nivell reproductiu de la població catalana.

Les estadístiques de síntesi com l'Índex d'igualtat de gènere o l'Índex socioeconòmic territorial s'elaboren per donar resposta a les demandes d'informació que genera el canvi demogràfic i, molt especialment, per mesurar les desigualtats associades al gènere, a l'edat i el territori.

L'estadística demogràfica de l'Idescat s'actualitza contínuament per captar informació dels nous fenòmens que tenen un impacte en la demografia catalana. L'estadística dels indicadors covid-19 es va incorporar l'any 2020 i aquest any 2022 s'ha incorporat informació sobre les arribades de població procedents d'Ucraïna.

  • S'ha consolidat la informació estadística per al seguiment de la pandèmia de la covid-19, amb informació de periodicitat setmanal, mensual, trimestral i anual. Les dades d'aquesta estadística estan disponibles des del març del 2020 fins al segon trimestre del 2022.
  • S'ha incorporat informació estadística relativa a la població ucraïnesa en alta al Registre central d'assegurats (RCA) a partir de l'1 de març del 2022, per tenir un seguiment actualitzat de l'arribada de població ucraïnesa arran de la crisi humanitària generada per la guerra a Ucraïna. També es publiquen les altes mensuals de població ucraïnesa en el padró municipal d'habitants.

El desenvolupament de l'estadística territorial a l'Idescat continua avançant amb noves aproximacions, eines i tractaments de les dades per donar compte de la realitat municipal i inframunicipal més propera als ciutadans. N'és un exemple la incorporació sistemàtica de la variable grandària del municipi en les tabulacions de l'estadística de població. Destaca també la publicació d'una nova estadística, el grau d'urbanització i la creació d'una nova eina d'anàlisi territorial, la xarxa de transports per poder fer càlculs de distàncies.

  • S'ha publicat per primera vegada el Grau d'urbanització dels municipis de Catalunya, d'acord amb la metodologia d'Eurostat que classifica els municipis en tres categories: Ciutats grans o àrees densament poblades, Ciutats mitjanes o àrees semidenses i Àrees rurals o àrees de densitat de població baixa. Aquesta metodologia es basa en el grid estàndard europeu i, a partir del càlcul de la població dins de cada cel·la, s'han delimitat i classificat els municipis en cadascuna de les tres categories els anys 2018, 2019 i 2020.
  • S'ha creat una xarxa de transports. Es tracta d'una informació bàsica per calcular la distribució de costos per desplaçar-se entre dos punts d'espai. Aquesta té moltes aplicacions, per exemple el càlcul en temps per arribar a certes infraestructures depenent de la seva localització. S'ha utilitzat la informació disponible en el projecte Open Street Maps (OSM). S'han descarregat les dades de les carreteres i les dades de la xarxa de ferrocarrils, de metro, així com les dades corresponents a les xarxes de bus urbà i interurbà. Tota aquesta informació s'ha integrat en una base de dades PostGIS amb l'extensió PgRouting, creant un graf complet de comunicacions. La disponibilitat de la classificació DEGURBA dels municipis i de la xarxa de transports ha permès calcular els municipis rurals remots de Catalunya, definits com aquells municipis rurals pels quals la mediana del temps de desplaçament fins a la ciutat gran més propera és superior als 45 minuts.

L'any 2022 s'ha seguit avançant en l'aprofitament estadístic dels registres administratius, dins del nou paradigma d'integració de la informació estadística i administrativa, en el marc del Codi de bones pràctiques de les estadístiques europees.

  • El Registre estadístic de població (REP) constitueix l'eix vertebrador de les estadístiques basades en registres administratius que tenen com a unitat d'anàlisi les persones i les llars. L'any 2022 s'ha treballat en diverses línies per consolidar i millorar l'exhaustivitat i la qualitat de les dades i s'han iniciat els treballs per a la construcció de les llars dins del REP.
  • El Registre estadístic de territori (RET) és la font de referència per a les adreces de les estadístiques de base territorial. Per primera vegada, el RET inclou, a més de les adreces de la població, les adreces dels comptes de cotització de la Tresoreria General de la Seguretat Social i les adreces de treball dels autònoms afiliats. Aquests conjunts d'adreces han estat tractats i geocodificats amb els recursos habituals (api de l'ICGC, geometries de les vies, taules de correspondències). Tanmateix, un 20% de les adreces no s'han pogut geocodificar de forma automàtica i s'han tractat amb una nova aplicació creada a l'Idescat, que permet, d'una forma interactiva i mitjançant l'ús de mapes i recursos en línia, assignar una adreça correcta per tal que es pugui integrar en el sistema de geocodificació.

L'any 2022 destaca en la producció d'estadística demogràfica la publicació de 3 noves projeccions de població que tenen com a base l'any 2021: les Projeccions de població i dues projeccions derivades de les anteriors: Projeccions de població activa i Projeccions de població municipal.

  • Projeccions de població. Es faciliten resultats de la distribució de la població per sexe i edat segons 3 escenaris d'evolució: baix, mitjà i alt. L'horitzó és l'any 2071 per a Catalunya i l'any 2046 per als resultats per comarques, àmbits del Pla territorial, províncies i el municipi de Barcelona.
  • Projeccions de població activa. Aquesta estadística combina la projecció de les taxes d'activitat amb la projecció de la població. Es faciliten resultats de la població activa per sexe i edats segons 3 escenaris d'evolució: baix, mitjà i alt. L'horitzó és l'any 2071 per a Catalunya i l'any 2046 per als resultats per comarques, àmbits del Pla territorial, províncies i el municipi de Barcelona.
  • Projeccions de població municipal. Es tracta d'una projecció multiregional, basada en la població padronal a 1 de gener del 2021. Es proporcionen resultats sobre l'evolució demogràfica anual de tots els municipis segons 3 escenaris (baix, mitjà i alt), fins a l'any 2041.

Finalment, les estadístiques demogràfiques han estat les primeres a ser consultables en el format de dades obertes al web de l'Idescat. S'ha posat a disposició amb aquest nou mètode d'accés les dades de les següents estadístiques: Padró municipal d'habitants, Estadística dels estudis de la població, Índex socioeconòmic territorial, Estadística de la covid-19, Projeccions de població, Projeccions de població municipals i Projeccions de població activa. En cada un dels projectes s'ha analitzat el conjunt de taules disponibles, per tal de determinar el conjunt òptim de cubs de dades a oferir als usuaris, en aplicació dels criteris d'exhaustivitat i no redundància. També s'ha analitzat i valorat per a cadascun d'aquests conjunts de dades el risc de revelació del secret estadístic, establint llindars de grandària de població per a la difusió de la informació a nivell municipal.

Pel que fa a estadístiques consolidades l'any 2022, s'han actualitzat les següents estadístiques:

  • Estadístiques de síntesi: a més de l'Índex socioeconòmic territorial, s'han actualitzat les següents estadístiques: Índex d'igualtat de gènere, Indicadors demogràfics, Taxa de mortalitat estandarditzada, Taula de vida i Població estacional.
  • Estadístiques d'estructura: s'han actualitzat les següents estadístiques: Estadística del padró municipal d'habitants, Estadística de l'onomàstica, Estadística de població resident a l'estranger, Estimacions de població, Estimació de la població centenària, Estadística de la mobilitat obligada per raó d'estudi (Ensenyaments no universitaris i Ensenyaments universitaris). S'ha elaborat l'estadística dels Estudis de la població per tal d'ampliar la sèrie des de l'any 2016 fins al 2020.
  • Estadístiques de fluxos de població (moviment natural i migratori): En aquest apartat s'han actualitzat les següents estadístiques: Estadística de naixements, Estadística de matrimonis, Estadística de defuncions, Estadística de divorcis, separacions i nul·litats, Estadística de moviments migratoris, Estadística de naturalitzacions i autoritzacions d'estada.

En aplicació de l'objectiu d'utilitzar l'estadística oficial per a la recerca en ciències socials i l'avaluació i el millorament de les polítiques públiques, s'han atès peticions a mida amb finalitats científiques, sol·licitades per centres de recerca, relatives a microdades anonimitzades provinents de diverses fonts estadístiques. També s'han atès comandes de l'administració de dades agregades a nivell espacial per calcular els mapes estratègics del soroll de les aglomeracions urbanes, la xarxa de carreteres i les línies de ferrocarrils, així com els mapes de la població exposada als riscos de contaminació.

En relació amb la producció estadística de l'Àrea de Població i Territori l'any 2022 s'han presentat 6 ponències en diferents seminaris i congressos.

Actuacions estadístiques de població i territori 2022

Estadística del Padró municipal d'habitants

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació estadística del Padró per obtenir les xifres de població, la distribució de la població per sexe i edat, lloc de naixement i nacionalitat, de l'any 2021.

Actualització de la base de dades, derivada de l'explotació estadística del Padró a 1 de gener de 2021, que proporciona les característiques demogràfiques bàsiques de la població estrangera, amb comparacions en el temps i el territori. S'ha ampliat el pla de tabulació per incorporar informació per grandària del municipi. La disponibilitat del Padró municipal d'habitants en cubs de dades obertes permet la descàrrega massiva de dades per a tots els àmbits territorials incloent-hi els inframunicipals (seccions censals i districtes censals).

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de població resident a l'estranger

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació del Padró d'habitants residents a l'estranger, actualització de les dades d'estructura corresponents a l'1 de gener de l'any 2022 i de les noves inscripcions registrades en el curs de l'any 2021.

Actualització de la base de dades, derivada de l'explotació estadística del Padró d'habitants residents a l'estranger, que proporciona les característiques demogràfiques bàsiques amb comparacions en el temps i el territori.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estimacions de població

Periodicitat: anual

Actuacions: Obtenció de les xifres de població i la distribució per sexe i edat, a 1 de juliol de 2021 i 1 de gener de 2022, a partir de les dades d'estructura i dels fluxos anuals de població. També s'ha fet un avanç de la xifra de població estimada. La disponibilitat en cubs de dades obertes permet la descàrrega massiva dels resultats d'aquesta estadística.

Estimació de la població centenària

Periodicitat: anual

Actuacions: Obtenció de les xifres de població centenària, per sexe i edat fins a 105 anys o més. S'han ofert dades per a l'any 2020 i s'han actualitzat les dades del període 2006–2019.

Sèries històriques de la població catalana

Periodicitat: contínua

Actuacions: Publicació de les dades censals de la població segons la relació amb l'activitat econòmica corresponents als censos de població dels anys 1960 i 1970. Es proporcionen els resultats de la població segons la relació amb l'activitat (població activa i inactiva), les branques d'activitat, la professió, la situació professional i la condició socioeconòmica "relació amb l'activitat econòmica". La desagregació territorial és per províncies.

Indicadors demogràfics

Periodicitat: anual

Actuacions: Actualització d'un sistema d'indicadors demogràfics de llars i famílies, estructura de la població (distribució per sexe i edat) i fluxos de població (fecunditat, mortalitat, nupcialitat i creixement) a partir de diverses fonts. S'han obtingut els indicadors de fluxos corresponents a l'any 2020 i d'estructura de la població de l'any 2021 (1 de gener).

Sistema integrat de dades demogràfiques

Periodicitat: contínua

Actuacions: Establiment de taules de correspondència amb el Registre estadístic de població i els fitxers censals del 2021 i els registres estadístics especialitzats en l'àmbit educatiu i amb registres especialitzats de l'àmbit laboral. Enllaç de les variacions padronals del REP amb el RET i geolocalització de les persones del REP. Creació de fitxers estadístics amb dades integrades per a l'índex socioeconòmic territorial. Creació de fitxers estadístics amb dades integrades per a l'Estadística dels estudis de la població. Enllaç de l'Estadística dels estudis de la població amb el REP.

Estadística dels estudis de la població

Periodicitat: contínua

Actuacions: S'ha revisat la metodologia de càlcul i s'han integrat en el sistema nous fitxers educatius. Actualització de l'estimació del nivell de formació de tota la població de 15 anys o més de Catalunya a data 1 de gener de 2016, 2017, 2018, 2019 i 2020. La disponibilitat en cubs de dades obertes permet la descàrrega massiva dels resultats d'aquesta estadística

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística, Departament de Recerca i Universitats i Departament d'Educació.

Censos de població i habitatges

Periodicitat: decennal

Actuacions: Treballs preparatoris del Cens de població i habitatges 2021.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de matrimonis

Periodicitat: anual

Actuacions: Creació i explotació de l'arxiu provisional de matrimonis de l'any 2021 i explotació de l'arxiu definitiu de matrimonis de l'any 2020.

Publicació de les dades de cònjuges i matrimonis segons les principals característiques demogràfiques.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de divorcis, separacions i nul·litats

Periodicitat: anual

Actuacions: Actualització de l'arxiu de divorcis, separacions i nul·litats de residents a Catalunya, procedents de les butlletes de sentències dictades pels òrgans judicials. Les dades publicades corresponen a l'any 2021.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de naixements

Periodicitat: anual

Actuacions: Creació i explotació de l'arxiu provisional de parts de l'any 2021 i explotació de l'arxiu definitiu de parts de l'any 2020.

Publicació de les dades de parts, nascuts vius i nascuts morts, segons les principals característiques demogràfiques.

Explotació estadística dels noms dels nadons de l'any 2021.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística; Departament de Salut.

Estadística de defuncions

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació de l'arxiu definitiu de defuncions de l'any 2021.

Publicació de les dades de defuncions segons les principals característiques demogràfiques.

S'ha actualitzat la taula de vida i la taxa de mortalitat estàndard amb les dades dels anys 2016–2020.

Altres organismes participants: Institut Nacional de Estadística.

Estadística de moviments migratoris

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació de l'arxiu de variacions residencials de l'any 2021. S'ha ampliat el pla de tabulació per incorporar informació per grandària del municipi.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de naturalitzacions i autoritzacions d'estada

Periodicitat: anual

Actuacions: Actualització de la informació referida a les naturalitzacions i als permisos de residència per treball i estudi de l'any 2021.

Actualització de l'estadística d'Adquisicions de nacionalitat espanyola de residents a Catalunya, de l'any 2021. També s'han actualitzat les sol·licituds d'asil. S'ha incorporat informació de la població ucraïnesa en alta al Registre central d'assegurats des de l'1 de març del 2022.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística; Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions; Institut Català de la Salut.

Estadística de la mobilitat obligada per raó d'estudi. Ensenyaments no universitaris

Periodicitat: anual

Actuacions: Publicació dels resultats de la mobilitat obligada en estudis no universitaris, a partir de les dades de matrícula recollides pel Departament d'Educació.

Inclou dades pel lloc de residència, el lloc d'estudi, el sexe, el tram d'edat i el nivell d'estudis. S'han obtingut les dades del curs 2021/2022. Els resultats es presenten arrodonits a múltiples de 5, en aplicació de criteris de protecció del secret estadístic. S'ha ampliat el pla de tabulació per incorporar informació per grandària del municipi.

Altres organismes participants: Departament d'Educació.

Estadística de la mobilitat obligada per raó d'estudi. Ensenyaments universitaris

Periodicitat: anual

Actuacions: Publicació dels resultats de la mobilitat obligada en estudis universitaris, a partir de les dades de matrícula recollides pel Departament de Recerca i Universitats.

Inclou dades pel lloc de residència, el lloc d'estudi i el sexe. S'han obtingut les dades del curs 2020/2021. Els resultats es presenten arrodonits a múltiples de 5, en aplicació de criteris de protecció del secret estadístic. S'ha ampliat el pla de tabulació per incorporar informació per grandària del municipi.

Altres organismes participants: Secretaria General de Recerca i Universitats.

Estimacions de població estacional

Periodicitat: anual

Actuacions: Actualització de les càrregues de població que suporten els municipis, mesurades en equivalència a temps complet anual. En el càlcul de la població estacional 2021 s'han mantingut els mecanismes específics per incloure l'impacte dels períodes de confinament de la població, el tancament dels centres educatius i universitaris, l'ensenyament a distància i el teletreball degut a la pandèmia de la covid-19.

Projeccions de població base 2021

Periodicitat: quinquennal

Actuacions: Publicació dels resultats de les Projeccions de població base 2021, segons tres escenaris d'evolució (escenari baix, escenari mitjà i escenari alt), per al període 2021–2071 per a Catalunya i 2021–2046 per a les 41 comarques i Aran, el municipi de Barcelona, els 8 àmbits del Pla territorial i les 4 províncies. La disponibilitat en cubs de dades obertes permet la descàrrega massiva dels resultats d'aquesta estadística.

Projeccions de població activa base 2021

Periodicitat: quinquennal

Actuacions: Publicació dels resultats de les Projeccions de població activa base 2021, segons tres escenaris d'evolució (escenari baix, escenari mitjà i escenari alt), per al període 2021–2071 per a Catalunya i 2021–2046 per a les 41 comarques i Aran, el municipi de Barcelona, els 8 àmbits del Pla territorial i les 4 províncies. La disponibilitat en cubs de dades obertes permet la descàrrega massiva dels resultats d'aquesta estadística.

Projeccions de població municipals base 2021

Periodicitat: quinquennal

Actuacions: Publicació dels resultats de les Projeccions de població municipals base 2021, segons tres escenaris d'evolució (escenari baix, escenari mitjà i escenari alt), per al període 2021–2041 per a tots els municipis. La disponibilitat en cubs de dades obertes permet la descàrrega massiva dels resultats d'aquesta estadística.

Registre estadístic de població

Periodicitat: contínua

Actuacions: Càrrega de les variacions padronals del 2022 i obtenció i validació dels fitxers definitius del Registre estadístic de població del període 2015–2021.

Inici dels treballs per a la construcció de les llars dins del REP.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Registre estadístic de territori

Periodicitat: contínua

Actuacions: S'han processat el conjunt d'adreces horitzontals del Registre estadístic de població fins al primer semestre del 2022. Per primera vegada s'han integrat les adreces dels comptes de cotització de la Tresoreria General de la Seguretat Social i les adreces de treball dels autònoms afiliats.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística; Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya; Gerència Regional del Cadastre a Catalunya.

Registre de població de Catalunya

Periodicitat: trimestral

Actuacions: Manteniment i custòdia d'un registre nominal amb les dades actualitzades de caràcter obligatori dels veïns inscrits en els padrons i actualització de la relació territorial d'habitatges familiars principals, segons l'adreça postal.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Sistemes de georeferenciació

Periodicitat: contínua

Actuacions: Publicació de la població geolocalitzada en quadtrees (quadrícula de resolució múltiple) per als anys 2017 i 2018, segons les variables sexe, edat i nacionalitat. Establiment de les bases informatives per al càlcul de rutes. Càlcul i publicació dels municipis segons els seu grau d'urbanització (variable DEGURBA). Estimació dels municipis rurals de Catalunya.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística; Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Índex d'igualtat de gènere

Periodicitat: anual

Actuacions: Càlcul de l'índex d'igualtat de gènere, i dels índexs corresponents a les 6 dimensions i les 14 subdimensions que l'integren, així com dels 31 indicadors bàsics. S'ha actualitzat la informació de l'any 2019.

Altres organismes participants: Institut Català de les Dones.

Índex socioeconòmic territorial

Periodicitat: anual

Actuacions: S'han calculat i publicat els valors de l'índex socioeconòmic territorial (o en el cas pertinent, el seu decil) de l'any 2019 per municipis, agrupacions censals, comarques i Catalunya. La disponibilitat en cubs de dades obertes permet la descàrrega massiva dels resultats d'aquesta estadística.

Indicadors covid-19

Periodicitat: setmanal, trimestral i anual.

Actuacions: Publicació setmanal del nombre de PCRs/TAs, casos confirmats, velocitat de propagació, persones ingressades a l'hospital, persones ingressades a l'UCI i defuncions, amb dades per a Catalunya i Espanya. Publicació setmanal de la vacunació, amb dades de dosis administrades, persones vacunades amb primera dosi, persones vacunades amb segona dosi i persones vacunades amb dosis addicionals.

Publicació d'informació mensual, trimestral i anual de la covid-19, fins al segon trimestre del 2022, classificada per sexe i edat. Per a Catalunya, comarques i Aran, s'ofereixen dades de casos confirmats, ingressos hospitalaris, defuncions, població que viu en residències i població vacunada. Per als municipis de 200 habitants o més, s'ofereixen dades de casos confirmats. La disponibilitat en cubs de dades obertes permet la descàrrega massiva dels resultats d'aquesta estadística.

Altres organismes participants: Departament de Salut, Ministeri de Sanitat.

Índex d'envelliment actiu

Periodicitat: –

Actuacions: Anàlisi de fonts i treballs metodològics per calcular les estimacions dels principals indicadors de l'estadística.

Estadística del coneixement de la llengua catalana

Periodicitat: –

Actuacions: Treballs per a l'ampliació de la base d'informació administrativa per a l'elaboració d'aquesta estadística.

Altres organismes participants: Departament de Cultura, Consorci per a la Normalització Lingüística, Departament de Recerca i Universitats, Departament d'Educació, Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de l'onomàstica

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació estadística dels noms i cognoms de la població de l'any 2021. Explotació estadística dels noms dels nadons de l'any 2021.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística

Marc mostral per a enquestes adreçades a la població

Periodicitat: contínua

Actuacions: Treballs metodològics per a l'obtenció d'un marc d'habitatges i persones per a l'extracció de mostres a partir de l'elaboració d'estadístiques de població i llars.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística