Saltar al contingut principal

11. Recursos i organització

11.1. Secret estadístic, protecció de dades i seguretat de la informació

En matèria de secret estadístic i protecció de dades, l'Idescat ha vetllat pel compliment de la legislació estadística i de la legislació sobre protecció de dades. En l'àmbit estadístic, pel respecte a les exigències derivades de la Llei 23/1998, de 30 de desembre, d'estadística de Catalunya, de la Llei 5/2016, del 23 de desembre, que regula l'actual Pla estadístic de Catalunya i els programes anuals d'actuació estadística que el desenvolupen, aprovats per decret. Pel que fa a la protecció de dades, per l'observança dels requeriments del marc jurídic constituït pel Reglament UE 2016/679 general de protecció de dades i per la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.

Al llarg de l'any s'han dedicat esforços a l'impuls i la realització dels treballs que comporta la tramitació del projecte de llei que ha de regular el nou Pla estadístic de Catalunya, vetllant pel compliment de tots els requeriments legals que requereix la tramitació i de les garanties del secret estadístic i de la protecció de dades. També dels treballs relatius a la tramitació del Decret 140/2022, de 26 de juliol, de modificació del Decret 24/2014, de 25 de febrer, d'organització i funcionament de l'Institut d'Estadística de Catalunya. Alhora s'han analitzat i informat algunes propostes normatives amb afectació sobre les competències de l'Idescat.

S'ha participat de forma activa en el grup de treball de protecció de dades creat en el marc de la xarxa d'òrgans centrals d'estadística de les comunitats autònomes (OCECAs) i també, a petició d'Eurostat, en la formulació de propostes sobre les previsions que haurà de contenir la nova regulació estadística europea per adequar-se als nous reptes en l'àmbit de l'estadística oficial i a les exigències derivades de l'aplicació de la legislació de protecció de dades i de la legislació sobre la governança de dades.

S'ha vetllat per garantir que els tractaments de dades personals derivats de les actuacions estadístiques portades a terme per l'Idescat s'ajustin als requeriments de la normativa estadística i de protecció de dades personals, i que els convenis que regulen aquestes actuacions estadístiques reflecteixin aquesta adequació i recullin les previsions legals que cal respectar.

Amb relació a les peticions d'accés a dades del Registre de població de Catalunya (en endavant RPC), se n'ha garantit l'adequació a les exigències de la legislació estadística i de protecció de dades i s'ha formalitzat un nou conveni entre el Consorci d'Administració Oberta de Catalunya (AOC) i l'Idescat per a la consulta telemàtica de l'RPC, que estableix les condicions per a l'accés i ús de les dades de l'RPC per part dels ens del sector públic de Catalunya que ho sol·licitin per a l'exercici de competències pròpies en què la residència o el domicili siguin dades rellevants.

L'accés i ús de les dades de l'RPC per mitjans electrònics en els termes establerts en aquest conveni es realitzarà complint estrictament la seva normativa d'aplicació (la Llei 23/1998, de 30 de desembre, el RGPD i la LOPDGDD) i totes les garanties de seguretat de les transaccions telemàtiques.

També s'ha treballat per garantir el secret estadístic i la protecció de dades en la cessió de dades estadístiques, i molt especialment en la cessió de dades massives, que, tot i ser dades agregades, tenen un nivell de desagregació superior al que exigeix la seva difusió. Amb aquesta finalitat, s'han elaborat diversos models de documents que, en funció de les particularitats de la cessió, tenen com a objectiu recollir els compromisos a què s'obliguen les persones cessionàries d'aquests tipus de dades.

S'ha vetllat perquè l'accés i la utilització de dades estadístiques amb finalitats científiques, fruit dels projectes de recerca que es presenten a l'Idescat, es faci d'acord amb les exigències del secret estadístic i la protecció de dades personals.

Amb relació als contractes on l'Idescat sol·licita serveis que impliquen tractament de dades personals, s'han formalitzat diversos acords d'encàrrec amb contractistes per establir les condicions del tractament de les dades personals que porten a terme per compte de l'Idescat. D'altra banda, s'ha revisat el contingut de protecció de dades d'alguns annexos dels plecs de clàusules administratives particulars i també la difusió de dades en el marc del procediment que regula la contractació pública.

S'ha resolt una sol·licitud d'exercici de dret d'accés a dades personals i s'ha vetllat perquè les sol·licituds d'accés a informació pública adreçades a l'Idescat siguin ateses respectant els requeriments del secret estadístic i de la protecció de dades.

S'han atès les peticions d'informació derivades de preguntes parlamentàries adreçades a la nostra organització garantint la confidencialitat d'aquelles dades que no es poden donar a conèixer.

S'han gestionat diverses consultes de ciutadans en relació amb el tractament de les seves dades amb finalitats estadístiques i d'altres en què demanen informació estadística. Una gran part d'aquestes consultes arriben a la nostra institució a través de la bústia de la delegada de protecció de dades, una via de contacte que l'Idescat posa a disposició de la ciutadania.

S'ha iniciat la revisió de la informació que incorpora el web de l'Idescat sobre l'ús de galetes (cookies) per adequar-la als requeriments de la protecció de dades.

A més, s'han realitzat activitats formatives en l'àmbit de la protecció de dades amb l'objectiu de fomentar la conscienciació i el coneixement de la matèria per part de tot el personal de l'Idescat, i molt especialment d'aquell que participa en les operacions de tractament de dades.

Al llarg de l'any s'ha continuat treballant en la revisió, actualització i ampliació del contingut del Registre d'activitats de tractament i en el trasllat de la informació al nou model de fitxa de tractament elaborat per l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya.

També s'ha continuat vigilant perquè tots els formularis i altres documents que recullen dades personals incorporin les clàusules informatives sobre protecció de dades.

En matèria de protecció de dades i seguretat de la informació, s'ha concretat el model de relació entre l'Idescat i l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, amb la designació d'una persona responsable de ciberseguretat i la signatura del Programa de seguretat 2022–2023 de l'Idescat i d'algunes actuacions a demanda acordades en el marc del programa. Per tal d'abordar i aprovar aquestes qüestions, l'Idescat va convocar el seu Comitè de Seguretat.

A fi d'atendre els requeriments que requereix la seguretat de les dades, s'han portat a terme les gestions administratives necessàries per a la migració del Centre de Processament de Dades (CPD) de l'Idescat a la plataforma núvol (cloud) del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI).

Per tal de donar compliment a les exigències de la política de la Generalitat de Catalunya en matèria de ciberseguretat, aprovada per l'Acord GOV/145/2021, de 21 de setembre, i als requeriments del Reglament UE 2016/679 general de protecció de dades, l'Idescat ha aprovat, mitjançant una resolució del director, el seu model d'organització interna en matèria de ciberseguretat i protecció de dades, que té com a objectiu contribuir a la gestió adequada d'aquesta matèria. El model estableix una estructura interna, liderada pel Comitè de Ciberseguretat i Protecció de Dades (en endavant CCPD), i ha estat posat en coneixement de tot el personal a fi que estigui informat de les obligacions que ha de complir en aquest àmbit. Alhora, s'ha constituït el CCPD i s'han determinat les seves funcions, composició i funcionament. Al llarg de l'any s'han dut a terme dues sessions ordinàries d'aquest òrgan col·legiat, una primera per constituir el CCPD i una segona per analitzar el grau d'assoliment dels objectius i de les actuacions previstes al Programa de seguretat de l'Idescat per a aquest any, així com definir els objectius en matèria de ciberseguretat i protecció de dades per a l'any vinent.

També s'ha realitzat una acció formativa en matèria de ciberseguretat i protecció de dades amb caràcter obligatori per a tot el personal de l'Idescat.

Així mateix, s'ha treballat en la gestió i el manteniment del Registre d'incidències, que recull els fets, els efectes i les mesures correctores proposades en relació amb els incidents i/o les violacions de seguretat en cas que es produeixin. I s'ha mantingut l'esforç en l'establiment de criteris de seguretat que permetin protegir adequadament la informació que gestiona l'Idescat a través dels seus sistemes d'informació, i en particular aquella que implica tractament de dades personals, per tal de garantir-ne la confidencialitat, integritat i disponibilitat i també la traçabilitat i autenticitat, i adaptar els criteris de determinació del risc a les exigències de la protecció de dades i de la ciberseguretat.

11.2. Prevenció de riscos

L'inici de l'any 2022 ha estat marcat encara per la crisi de la covid-19.

Així, pel que fa a l'organització del treball, durant els primers mesos es va potenciar el teletreball com a forma preferent de prestació del treball, i no és fins al 21 d'abril del 2022, quan la Secretaria d'Administració i Funció Pública dicta la Instrucció 2/2022, de 21 d'abril, que es normalitza la situació, es recupera el caràcter habitual del treball presencial i el Decret 77/2020, de 4 d'agost, pel qual es regula la prestació de serveis en la modalitat de teletreball per al personal al servei de l'Administració de la Generalitat de Catalunya i els seus organismes autònoms, desplega tota la seva efectivitat, fins ara limitada.

Tot i que el Decret esmentat permet llibertat, en el marc de l'organització dels serveis, en la tria del dia o dies (un màxim de dos) de teletreball, l'encariment constant de l'energia elèctrica, amb un gran impacte sobre el pressupost, va portar l'Institut, a començaments de novembre, a suggerir al personal que, sempre que fos possible, acceptés teletreballar tots els dilluns i els divendres, de manera que, acceptada la proposta per al gruix d'aquest personal, la mesura permetria tancar plantes, instal·lacions i serveis aquests mateixos dies.

Per als qui van optar per altres dies de teletreball, s'han habilitat espais compartits per treballar amb el suport d'un ordinador portàtil a fi d'aconseguir aquest mateix resultat.

Aquesta solució ha obligat a redefinir els equips de primera intervenció amb la incorporació de nou personal, proporcionar formació en matèria preventiva a totes les persones que integren aquests equips per primera vegada i proveir-los d'armilles d'identificació.

En un altre ordre de coses, el dia 18 de maig del 2022 es va realitzar un simulacre d'evacuació de l'edifici amb un resultat satisfactori pel que fa al comportament dels equips i al temps emprat en l'evacuació, tot i que va evidenciar la necessitat de substituir la porta tallafocs d'accés a la sala de màquines dels ascensors a la vuitena planta per garantir la integritat dels espais i les instal·lacions davant del risc de foc i de millorar en algun punt de l'edifici la senyalització a seguir en cas d'evacuació, actuacions que s'han realitzat aquest 2022.

A banda d'aquestes actuacions, cal fer referència a la substitució de cortines en quatre espais de treball i la renovació de nou cadires en altres tants espais de treball perquè presentaven deteriorament pel pas del temps i l'ús.

11.3. Gestió econòmica

Pressupost

Els crèdits pressupostaris de l'exercici 2022

Els pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2022 s'han aprovat amb la Llei 1/2021, de 29 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2022 i han estat publicats al DOGC el dia 31 de desembre del 2021.

Aquests pressupostos s'han elaborat en un context de reactivació econòmica progressiva, després d'una situació excepcional marcada per la pandèmia de la covid-19.

El pressupost de despesa

El pressupost de despeses per al 2022 de l'Institut d'Estadística de Catalunya (en endavant Idescat) es va aprovar per un import de 8.272.169,30, cosa que representa un increment del 4,44% respecte de l'import del pressupost de l'exercici 2021.

L'evolució del pressupost de despeses en els quatre darrers exercicis ha estat la següent:

Pressupost 2022 Pressupost 2021 Pressupost 2020 Pressupost 2019
Cap. 1 5.840.703,72 5.764.000,03 5.764.000,03 5.370.307,59
Cap. 2 1.827.764,89 1.721.364,89 1.776.364,89 1.765.617,44
Cap. 4 19.700,00 1.100,00 1.100,00 1.100,00
Cap. 6 564.000,69 414.000,69 414.000,69 19.000,00
Cap. 8 20.000,00 20.000,00 20.000,00 20.000,00
Total 8.272.169,30 7.920.465,61 7.975.465,61 7.176.025,02
Execució del pressupost de despeses
Modificacions de crèdit

Al llarg de l'any 2022 s'han fet les transferències de crèdit següents:

  1. En data 22 de juny es va rebre la subvenció relativa al Programa de primeres experiències professionals a les administracions públiques, de contractació de persones joves desocupades en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència i en virtut de la Resolució EMT/3881/2021, de 27 de desembre, per un import de 53.514,80 euros.

    Com a conseqüència de la concessió d'aquesta subvenció i seguint les directrius de la Direcció General de Pressupostos, s'han realitzat dues generacions de crèdit. Una, al capítol 1, per un import de 32.111,11 euros, i una segona, al capítol 2, per un import de 21.403,69 euros per atendre, respectivament, la despesa laboral imputable a l'exercici 2022 i a l'exercici 2023.

    El Programa de primeres experiències professionals a les administracions públiques ha estat finançat pels fons europeus Next Generation EU.

  2. D'acord amb la disposició addicional 10a de la Llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2022 i en compliment de l'Acord de la Mesa General de Negociació dels Empleats i Empleades Públics de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, de 17 de desembre del 2018, es va autoritzar el Govern a aprovar les disposicions necessàries per incrementar el complement de productivitat per al 2022, que en aquest exercici es recupera i que afegeix al crèdit, a més, el 50% del complement que s'havia d'aplicar en l'exercici 2021. A fi d'atendre aquesta despesa, s'ha fet una generació de crèdit al capítol 1 per un import de 81.147,70 euros.

  3. Ateses les previsions d'increment del preu de l'energia durant aquest exercici com a conseqüència del context polític i econòmic internacional, es va dotar una transferència de crèdit entre aplicacions pressupostàries del capítol 2 per un import de 70.000,00 euros, i es va reduir l'aplicació pressupostària de Treballs tècnics i Producció i coordinació estadística per incrementar la partida d'Aigua i energia.

  4. Per atendre els treballs de migració de la infraestructura allotjada al Centre de Protecció de Dades al CTTI per motius de seguretat de les dades, que busca adequar els sistemes propis als estàndards de seguretat i disponibilitat que ofereixen les infraestructures del CPD comercials, s'ha disminuït del capítol 2 (Treballs tècnics i Producció estadística) un import de 22.000,00 euros i del capítol 6 (Inversions en procés de dades CTTI) 100.000,00 euros més, per incrementar la partida Solucions TIC CTTI Serveis recurrents, del capítol 2, en 122.000,00 euros.

  5. Aquest any, com en anys anteriors, l'Idescat ha participat en el finançament de les despeses derivades de la celebració del concurs Planter de Sondeigs i Experiments, que organitza la Universitat Politècnica de Catalunya, amb la pretensió d'estendre el coneixement de la ciència estadística entre els alumnes de secundària i batxillerat, que aquest any ha doblat l'aportació feta (1.200,00 euros) per atendre un major cost derivat de la participació dels guanyadors en una fase nacional. A aquests efectes, s'ha fet una transferència de crèdit entre partides del capítol 4, en què ha disminuït la partida Beques per un import de 1.200,00 euros.

  6. Per a la realització dels treballs per a l'adequació de la digitalització de la delimitació de les unitats estadístiques 2022, a càrrec de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (projecte recurrent que contribueix a facilitar el treball estadístic que desenvolupa l'Idescat), es va subscriure un acord, en forma d'addenda al Contracte programa III entre la Generalitat de Catalunya i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, per un import de 6.789,63 euros.

    Així mateix, una segona proposta d'acord en el mateix marc de col·laboració amb l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, aquesta per al desenvolupament i posada en producció d'un visor de dades estadístiques, per un import de 32.429,32 euros, finalment no es va formalitzar perquè el Contracte programa III, a l'empara del qual es van iniciar les gestions, va ser substituït pel Contracte programa IV, que no es va formalitzar fins a finals del 2022, i en conseqüència es va ajornar al 2023 el projecte esmentat.

    En qualsevol cas, es va fer una transferència de crèdit entre la partida del capítol 2 Treballs tècnics SPIC, minorant-la en 39.218,95 euros, per incrementar la partida del capítol 4 Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, pel mateix import.

  7. Per fer possible l'adhesió de l'Institut d'Estadística de Catalunya al vigent Contracte programa entre la Generalitat de Catalunya i l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, aprovat per acord de Govern de 5 de febrer del 2019, i participar dels estàndards de seguretat que proporciona aquest model, es va subscriure un acord d'adhesió amb un import de 8.565,20 euros. A aquests efectes, va fer-se una transferència de crèdit entre la partida de capítol 2 Treballs tècnics Administració i Serveis Generals, minorant-la en 8.565,20 euros, per incrementar la partida de capítol 4 Agència de Ciberseguretat de Catalunya, pel mateix import.

Pressupost 2022. Estat de les despeses
Capítol Pressupost definitiu Pressupost executat a 31.12.2022 % execució
1. Remuneració de personal 5.953.962,53 5.775.862,38 97,01%
2. Despeses de béns corrents i serveis 1.901.384,43 1.683.910,23 88,56%
4. Transferències corrents 67.484,15 21.384,83 31,69%
6. Inversions reals 438.000,69 263.061,65 60,06%
8. Variació d'actius financers 20.000,00 0,00 0,00%
Total 8.380.831,80 7.744.219,09 92,40%

Els crèdits definitius del capítol 1 (Remuneració de personal) han estat de 5.953.962,53 euros, que incorporen l'increment retributiu del 2% segons la Llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2022, el complement de productivitat per al 2022, aprovat per Acord de Govern de 8 de febrer del 2022 per al personal del sector públic de la Generalitat de Catalunya i un increment retributiu addicional de l'1,5% aprovat per Reial decret llei 18/2022, del 18 d'octubre, per pal·liar els efectes de la inflació en el poder adquisitiu dels servidors públics, i representen un 71,04% del pressupost total de les despeses.

L'execució d'aquest capítol ha estat del 97,01%.

El capítol 2 és el segon capítol amb més pes dins el pressupost (22,69%) i ha tingut una execució del 88,56%. Entre les despeses més significatives del capítol 2 hi trobem la migració del Centre de Protecció de Dades (en endavant CPD) de l'Idescat a CPD1 del CTTI amb la idea de dotar els serveis de l'Idescat d'una infraestructura adequada als estàndards de seguretat actuals i garantir un sistema de recuperació del CPD en cas de pèrdua o sinistre. El cost del projecte és de 207.118,05 euros (IVA inclòs). A banda d'aquest cost, la cobertura que ofereix el CTTI té un cost afegit en concepte de servei d'allotjament (servei recurrent) de 481.590,12 euros anuals (IVA inclòs), que es pagaran a partir del 2023 en endavant.

Destaquem igualment les despeses comunes de subministraments i serveis, sobretot les relatives a l'energia elèctrica, que en els darrers mesos s'han encarit molt. Aquí fem constar, com a element afegit, que des del 27 de maig del 2022 la titularitat del contracte d'electricitat, que fins ara requeia en el Departament d'Economia i Hisenda, passa a recaure en l'Idescat, que assumeix des d'aquesta data tota la despesa elèctrica de l'edifici compartit.

En el capítol 6, destaquem l'Enquesta de clima empresarial (CLEM) 2022, que recull l'opinió dels representants de les empreses amb activitat a Catalunya sobre l'evolució i les expectatives d'un conjunt de variables amb incidència en el desenvolupament econòmic de l'empresa, amb un pressupost de 40.656,00 euros, i l'Enquesta de condicions de vida 2022, que mesura la incidència i composició de la pobresa mitjançant l'establiment d'un llindar de risc de pobresa, adjudicada per un import de 148.648,50 euros.

D'altra banda, fem referència també a l'Enquesta de l'ús del temps, que té per objectiu mesurar la magnitud del temps que la població dedica a les activitats diàries, amb un pressupost inicial previst de 200.000 euros i que finalment ha estat ajornada perquè la complexitat de l'operació ha endarrerit la definició de la mostra i altres paràmetres a tenir en compte.

Tresoreria

Les obligacions de l'exercici 2022 s'han pagat, d'acord amb la normativa corresponent, dins el termini dels 30 dies següents a la recepció de la factura conformada per la subdirecció general responsable.

El pressupost d'ingressos

L'Institut d'Estadística de Catalunya es finança, principalment, amb les transferències procedents de l'Administració de la Generalitat de Catalunya. Les aportacions a l'Idescat previstes per a l'any 2022 sumen un total de 8.027.159,30 euros, d'acord amb el desglossament següent:

  • Transferències corrents per un import de 7.603.159,30 euros.
  • Transferències de capital per un import de 424.000,00 euros.
Execució del pressupost d'ingressos

Per conseqüència de la recuperació del complement de productivitat per a l'any 2022, s'ha incrementat el pressupost d'ingressos (capítol 4) en 81.147,70 euros.

D'altra banda, el Departament de Drets Socials tenia consignada una partida a favor de l'Idescat per finançar l'execució dels treballs de camp de l'Enquesta de condicions de vida de Catalunya 2022. Tanmateix, durant l'exercici pressupostari s'ha dut a terme una renovació metodològica de l'enquesta per raó de novetats introduïdes en la definició i el càlcul dels principals indicadors i altres acords amb l'INE que havien de modificar el disseny mostral recollit. Com a conseqüència d'aquests canvis, la participació del Departament de Drets Socials s'ha traslladat a la propera edició de l'enquesta, l'any vinent, i s'ha realitzat una disminució en 26.000,00 euros

Donat l'import positiu del romanent de tresoreria i vistes l'autorització de l'interventor general, de 25 de juliol del 2022, per a la incorporació del romanent de tresoreria no afectat de l'exercici 2021 i les indicacions de la Intervenció Adjunta per a la Comptabilitat, es va incrementar el capítol 8 i es va disminuir correlativament el capítol 4 del pressupost d'ingressos en 3.108.712,92 euros.

Com a conseqüència de la subvenció rebuda en el marc del Programa de primeres experiències professionals en les administracions públiques, finançat pels fons europeus Next Generation EU, s'ha incrementat el capítol 4 del pressupost d'ingressos amb un import de 53.514,80 euros.

Respecte als drets corresponents a l'exercici 2022, s'han liquidat drets per un import de 4.996.347,03 euros i s'han recaptat ingressos per valor de 4.992.025,93 euros

Pressupost 2022. Estat dels ingressos
Capítol Pressupost Drets liquidats Recaptat Pendent de cobrament
3. Taxes, béns i altres ingressos 85.000,00 28.508,26 24.187,16 4.321,10
4. Transferències corrents 7.603.159,30 4.569.838,77 4.569.838,77 0,00
5. Ingressos patrimonials 10,00 0,00 0,00 0,00
7. Transferències de capital 424.000,00 398.000,00 398.000,00 0,00
8. Variació d'actius financers 160.000,00 0,00 0,00 0,00
Total 8.272.169,30 4.996.347,03 4.992.025,93 4.321,10

La diferència entre el pressupost per transferències corrents i els drets liquidats s'explica per la retenció de crèdits provinents de romanents de tresoreria, ordenada per la Intervenció general, per un import de 3.108.712,92 euros.

Altrament, el percentatge d'execució del pressupost d'ingressos hauria estat del 97,93%.

Atès que aquests romanents són quantitats pressupostàries que no s'han executat en anys precedents, s'incorporen al pressupost definitiu i no es liquiden ni recapten.

Contractació

Durant l'any 2022 l'Idescat ha participat en diversos grups de treball en matèria de contractació, en el marc de les sessions d'experts del GEEC (Gestor electrònic d'expedients de contractació) i en l'adhesió a l'acord marc per a la prestació del servei de gestió i assistència en viatges.

També s'han dut a terme diverses reunions internes amb les diferents unitats promotores de l'Idescat per abordar temes jurídics, estudi de costos, criteris d'adjudicació i d'altres relacionats amb la tramitació de nous expedients de contractació.

Igualment s'han fet reunions periòdiques de seguiment amb la Intervenció Delegada de l'Idescat per tal d'analitzar la situació dels expedients que comporten despesa i, més genèricament, per contrastar opinions, sobretot en el cas de noves actuacions.

Així mateix, s'ha treballat en l'actualització dels continguts dels diferents plecs de clàusules administratives particulars dels contractes per adaptar-los a les novetats normatives en matèria de contractació administrativa. També s'ha inclòs en els plecs de clàusules administratives de diverses licitacions la previsió de la imposició de penalitats per al supòsit d'incompliments contractuals.

D'altra banda, també s'ha continuat impulsant la licitació dels contractes menors mitjançant la utilització de la Plataforma de serveis de contractació pública (PSCP) per tal de donar una major transparència i afavorir la concurrència en la contractació pública.

La relació de les licitacions i de les altres publicacions que s'han publicat a la PSCP durant l'any 2022 és la que es detalla en els quadres següents:

Licitacions publicades a la PSCP per tipus de procediment
Nombre Import (€)
Oberts no simplificats 3 177.946,18
Oberts simplificats 1 30.909,45
Oberts abreujats 2 82.213,45
Negociats 1 62.862,59
Menors 5 47.502,33
Total 12 401.434,00
Publicacions a la PSCP per fases
Nombre
Anuncis previs 7
Anuncis de licitació 12
Adjudicacions 13
Formalitzacions 8
Publicacions agregades (menors i contractes basats en acord marc) 6

L'evolució de la tipologia dels expedients de contractació tramitats per la Subdirecció General d'Administració i Serveis Generals en els dos darrers exercicis ha estat la següent:

Any 2022 Any 2021
Nombre Import Nombre Import
Pròrrogues 6 276.101,58 1 34.575,75
Modificacions 1 1.923,90 0 0
Oberts 6 291.069,08 11 319.016,90
Negociats 1 62.862,59 6 127.455,35
Basats en acord marc 1 10.000,00 6 146.812,66
Menors 60 261.891,30 79 293.173,75
Total 75 903.848,45 99 921.034,41

La reducció del nombre d'expedients de contractació respecte a l'any 2021 obeeix, entre altres raons, al fet que no s'han tramitat diversos contractes de l'Àrea de Tecnologies de la Informació, la gestió dels quals ha estat assumida pel Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), i també com a conseqüència del relaxament de les mesures contra la covid-19, que ha fet innecessària l'adquisició de material de protecció.

A més, en el cas dels contractes menors, la reducció respon a la circumstància que un conjunt de contractes promoguts per l'Àrea de Comunicació (biblioteca) han estat tramitats conjuntament per raó de la seva tipologia.

D'altra banda, destaquem que durant l'any 2022 l'Idescat ha adjudicat un contracte menor a una empresa del tercer sector, per un import total de 2.695,92 €, corresponent a la recollida selectiva dels residus que es generen i a la seva destrucció posterior, i que ha suposat la recollida de 10.432 kg de residus.

El detall dels contractes formalitzats per l'Idescat es pot consultar en el Perfil del contractant, accessible a través del web de l'Idescat, i també al Registre públic de contractes.

Comptabilitat analítica

El sistema de comptabilitat analítica o de costos, que l'Idescat elabora des del 2013 i que incorpora el càlcul de dedicació horària dels treballadors i treballadores als diferents centres d'imputació de costos, ha permès obtenir fins ara informació sobre l'ús que es fa dels recursos i el cost que suposa produir cadascun dels béns i serveis que ofereix.

11.4. Instal·lacions

Pel que fa a les accions realitzades durant l'any 2022 en espais i instal·lacions de l'edifici, destaquem:

  • Finalització dels treballs relatius al canvi de titularitat dels comptadors elèctrics, cosa que permetrà facturar separadament el consum de l'Idescat.
  • Substitució d'una de les refrigeradores de la sala d'ordinadors, envellida, per tal de garantir la continuïtat del servei.
  • Realització d'una primera fase dels treballs d'actualització de la infraestructura elèctrica de la sala de màquines, que inclou la substitució del quadre elèctric de la refrigeradora general de l'immoble.
  • Disseny d'una nova distribució del mobiliari de la sala de seminaris, que ha de permetre en un moment posterior la seva reconversió en sala híbrida.

Pel que fa a altres mesures d'estalvi energètic adoptades, a més de la ja comentada relativa a la concentració dels dies de teletreball del gruix de personal, s'ha adequat la infraestructura de climatització de l'immoble a les noves temperatures màximes fixades per normativa, tant a l'hivern com a l'estiu (màxim 19 ºC a l'hivern i 27 ºC a l'estiu), s'han definit nous espais de treball o de pas que funcionen com a sectors amb il·luminació independent els uns dels altres i s'ha acordat amb el servei extern de neteja l'adaptació horària per limitar les hores en què és necessari treballar amb llum artificial.

11.5. Sol·licituds d'accés a informació pública (SAIPs)

Pel que fa a les sol·licituds d'accés a informació pública (SAIPs), previstes a la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, l'Idescat ha rebut i resolt deu SAIPs durant el 2022, quatre en sentit estimatori, per facilitar la informació demanada, dues estimatòries parcials, per facilitar només la informació de què disposava, tres desestimatòries, ja que la informació sol·licitada s'havia de demanar seguint el procediment previst de manera específica a l'article 23 de la Llei 23/1998, de 30 de desembre, d'estadística de Catalunya, en relació amb la disposició addicional primera, apartat 2, de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, i una que va ser derivada a una altra Administració, ja que l'Institut no havia estat l'òrgan que disposava de la informació demanada.

A banda, ha facilitat informació per integrar-la en una altra informació que, conjuntament, constituïa una SAIP presentada al Departament de la Presidència.

11.6. Recursos humans

La gestió de recursos humans durant l'any 2022 ha continuat condicionada en certa mesura per la pandèmia de la covid-19.

Un cop recuperat el treball presencial com a forma habitual de treball, convivint amb el teletreball, per mitjà de la Instrucció 2/2022, de 21 d'abril, de la Secretaria d'Administració i Funció Pública i del Decret 77/2020, de 4 d'agost, que regula el teletreball, es va proposar als treballadors i treballadores de l'Idescat que triessin teletreballar els dilluns i els divendres per contribuir a reduir la despesa de llum i gas, en alça els darrers mesos. Es van acollir a la proposta un 67,61% de les persones, que ara teletreballen els dilluns i els divendres.

En el marc d'aquesta reorganització del treball, la gestió de personal a l'Idescat ha vingut marcada per la resolució del concurs oposició per a l'accés al cos superior d'administració general (convocatòria 242), que va incloure, contràriament al que s'havia acordat amb la Direcció General de Funció Pública, l'oferta de 10 llocs de tècnic/a superior estadístic/a i el desplaçament del personal interí que fins aleshores ocupava aquests llocs.

Per tal de superar l'atzucac que es podria donar per la sortida massiva dels estadístics i estadístiques que suportaven en bona mesura les actuacions estadístiques previstes al PAAE a càrrec de l'Idescat, l'Institut va acordar amb el Departament d'Economia i Hisenda, com a solució immediata, recuperar aquest personal interí amb nomenaments limitats en el temps perquè poguessin acompanyar els nous funcionaris en l'aprenentatge de l'ofici i mantenir el ritme d'elaboració de les actuacions estadístiques compromeses i, en paral·lel, la creació i dotació pressupostària de 7 llocs de tècnic/a superior estadístic/a (3 llocs més d'aquestes característiques serien aportats per l'Idescat) per si calia recuperar en llocs estructurals tots o alguns d'aquests interins i interines desplaçats.

Un altre dels assumptes que ha marcat la gestió de personal durant l'any 2022 han estat els processos excepcionals d'estabilització per concurs de mèrits i per concurs oposició derivats de la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat a l'ocupació pública. El primer dels dos processos, que es tancarà a començaments del 2023, haurà permès que 16 persones de l'Idescat guanyin la condició de funcionari de carrera en el cos on desenvolupaven funcions com a interí o esdevinguin personal laboral fix. A més, per aplicació de les bases del concurs, molts d'ells continuaran ocupant el mateix lloc de treball que ocupaven a l'Institut. Per tant, l'impacte de la resolució del primer dels dos processos ha estat finalment positiu.

El segon dels dos processos excepcionals d'estabilització, per concurs oposició, es va convocar a finals d'any i la seva substanciació i resolució tindran lloc al llarg del 2023.

Al marge de la resolució d'aquests processos, s'han tancat cinc processos selectius per proveir temporalment un nombre igual de llocs estructurals que han quedat vacants per baixa definitiva (jubilacions i altres) de qui els ocupava, quatre a la Subdirecció General de Producció i Coordinació i un a la Subdirecció General d'Informació i Comunicació. I s'han tramitat quatre processos més per cobrir un lloc d'analista informàtic/a laboral (per dues vegades) i un lloc de tècnic/a de gestió (també per dues vegades), que han estat declarats deserts per inadequació del perfil de les persones aspirants als requeriments dels llocs a proveir.

Consignem també aquí l'inici de dos processos selectius per a la cobertura temporal de llocs de treball, un contracte de relleu per substituir la reducció de jornada d'una persona que accedeix a la jubilació parcial i un tècnic/a de gestió a la unitat de contractació, que es resoldran a principis del 2023.

Amb relació als processos de provisió temporal de llocs de treball per atendre necessitats conjunturals, s'han gestionat vuit processos a fi de cobrir llocs de reforç, un a la Subdirecció General d'Administració i Serveis Generals i set a la Subdirecció General de Producció i Coordinació per atendre els treballs de camp de diverses actuacions estadístiques, i s'ha contractat un treballador per tal de substituir una baixa per incapacitat temporal de llarga durada a la biblioteca.

L'Institut ha participat aquest any en el Programa de primera experiència professional en les administracions públiques, gestionat pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC) amb càrrec a fons europeus, que vol afavorir un primer contacte de joves desocupats inscrits al SOC com a demandants d'ocupació amb el món del treball. En virtut de la participació en aquest programa, l'Idescat ha rebut una subvenció per incorporar dues persones, un estadístic B1 i una periodista A1, laborals, per un període de 10 mesos, en projectes d'estudi que han de permetre analitzar noves formes de produir estadística oficial i noves formes de difusió de dades estadístiques, respectivament.

El Programa de primeres experiències professionals a les administracions públiques ha estat finançat pels fons europeus Next Generation EU.

S'ha mantingut també l'impuls a la consolidació de llocs de treball i de promoció professional i, en aquest sentit, s'han publicat diferents convocatòries de concurs específic de mèrits i capacitats per a la provisió definitiva de sis llocs de treball, tots ells de tipologia singular. Es tracta del lloc de responsable d'assumptes jurídics, protecció de dades i seguretat de la informació i del lloc de responsable de contractació i gestió de convenis, adscrits a la Subdirecció General d'Administració i Serveis Generals, del lloc de responsable de macromagnituds territorials i d'un lloc d'estadístic/a responsable de projectes, adscrits a la Subdirecció de Producció i Coordinació, i de dos llocs d'estadístic/a responsable d'operacions, adscrits a la Subdirecció General d'Informació i Comunicació. La gestió d'aquests processos ha comptat amb la col·laboració d'una treballadora adscrita a la Direcció General de Funció Pública en el marc del programa per a la consolidació de llocs de treball a l'Administració de la Generalitat de Catalunya impulsat pel Govern, per tal de donar compliment a la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat a l'ocupació pública.

Pel que fa a les baixes per jubilació, s'han tramitat dos expedients de jubilació voluntària per edat.

Finalment, i per tal d'adaptar la relació de llocs de treball a les necessitats de funcionament de l'Institut, s'han tramitat sis expedients de modificació de la relació de llocs de treball (RLT) i s'han requalificat dos llocs de secretari/ària d'alt càrrec per un Acord del Govern i dos llocs d'estadístics/ques diplomats/des, del cos de gestió, que passen a denominar-se responsable d'indicadors demogràfics interseccionals i responsable de treballs d'estandardització estadística, s'ha donat d'alta un nou lloc de tècnic/a superior estadístic/a i, per conseqüència del Decret 140/2022, de 26 de juliol, de modificació del Decret 24/2014, de 25 de febrer, d'organització i funcionament de l'Idescat, s'ha modificat el lloc d'Àrea de Comunicació i Difusió (que ara passa a ser Àrea de Comunicació) i es crea el lloc d'Àrea de Continguts i Serveis Digitals, pendents encara de determinar-ne el nivell.

A fi de tancar aquest capítol de moviments a la RLT, fem referència a la supressió del lloc de responsable de supervisió i avaluació, singular, i a la creació d'un lloc de tècnic/a de gestió base per reemplaçar-lo, pendent d'aprovació el 2023, per resoldre l'estabilització de qui ocupava el primer lloc com a interina, ja que aquesta estabilització ha de donar-se en un lloc base.

Expedients gestionats pel Servei d'Organització i Recursos Humans. 2022
Nombre
Expedients de reconeixement d'antiguitat i de triennis 35
Situacions administratives reconegudes 0
Expedients de jubilació 2
Sol·licituds tramitades per ATRI 3.893
Permisos per assumptes personals 2.369
Vacances 472
Absències (*) 83
Altres permisos (**) 969
Expedients de modificació de l'RLT 5
Llocs proveïts per oferta d'ATRI 15
Expedients de concessió de bestretes al personal 0
Tramitació d'expedients d'incapacitat temporal 66
Tramitació d'expedients d'incapacitat permanent 0
(*) Inclou indisposicions sense baixa mèdica i absències per flexibilitat horària recuperable.
(**) Inclou el permís per flexibilitat horària recuperable, el permís per malaltia o hospitalització d'un familiar i el permís per deures inexcusables, entre d'altres.
Distribució del personal de l'Idescat a 31 de desembre de 2022, per sexe i unitat
Dones Homes Total
Direcció 2 2 4
Subdirecció General de Producció i Coordinació 35 19 54
Subdirecció General d'Informació i Comunicació 15 23 38
Subdirecció General d'Administració i Serveis Generals 6 7 13
Total 58 51 109
Distribució del personal de l'Idescat a 31 de desembre de 2022, per grups i unitat
Alts càrrecs Subgrup A1 Subgrup A2 Subgrup C1 Subgrup C2 Agrupacions professionals
Direcció 1 1 0 2 0 0
Subdirecció General de Producció i Coordinació 0 39 10 3 2 0
Subdirecció General d'Informació i Comunicació 0 20 12 4 1 1
Subdirecció General d'Administració i Serveis Generals 0 6 4 2 1 0
Total 1 66 26 11 4 1
Distribució del personal de l'Idescat a 31 de desembre de 2022, per vinculació i unitat
Alts càrrecs Funcionaris Interins Laborals indefinits Laborals temporals Total
Direcció 1 2 1 0 0 4
Subdirecció General de Producció i Coordinació 0 36 10 8 0 54
Subdirecció General d'Informació i Comunicació 0 22 2 9 95 38
Subdirecció General d'Administració i Serveis Generals 0 6 4 3 0 13
Total 1 66 17 19 5 109
Distribució del personal de l'Idescat a 31 de desembre de 2022, per grups d'edat
Grup d'edat Nombre de persones % del total
Fins a 40 anys 16 14,68
De 41 a 50 anys 24 22,01
Més grans de 51 anys 69 63,31
Total 109 100,00

Formació adreçada al personal de l'Idescat

El pressupost destinat a la formació generalista durant l'any 2022 ha estat de 10.920,50 euros.

Com cada any, es va fer una detecció de necessitats formatives mitjançant un formulari adreçat a tot el personal.

A partir dels resultats recollits als formularis i atenent les necessitats sorgides durant l'any, s'ha executat el Pla de formació 2022, integrat per les accions formatives següents :

Pla de formació 2022
Títol curs Durada
Administració digital
Elaboració de documents PDF accessibles 6
Elaboració de documents Word accessibles 5
Taller pràctic sobre EACAT 3
Comunicació i habilitats
Criteris de redacció de missatges curts 2
Aprofundiment en els errors gramaticals més freqüents 10
Tecnologies de la informació
One Drive 3
Protecció de dades
Curs bàsic de ciberseguretat i protecció de dades 6
Curs sobre els drets de les persones en l'àmbit de protecció de dades 4
Prevenció de riscos laborals
Formació dels equips d'emergència 1
Exposició al risc i emergències del personal que realitza tasques administratives 2
Formació en l'ús dels desfibril·ladors 3
Formació en primers auxilis 5
Llengües estrangeres
Grup Advanced 50
Grup Upper Intermediate 50
Grup Intermediate 50
Sessions divulgatives
Introducció a la tecnologia 5G i el seu impacte a les ciutats i a l'Administració pública 5
Total hores de formació 205

Els cursos que s'han fet han comptabilitzat un total de 205 hores de formació i hi ha participat un total de 265 persones.

Dins d'aquest pla cal destacar:

  • La formació en ciberseguretat i proteccció de dades, adreçada a tot el personal, en forma d'un curs bàsic virtual, que ha estat seguit per gairebé la totalitat del personal (94 persones).
  • La primera edició del curs sobre els drets de les persones en l'àmbit de la protecció de dades, de 4 hores de durada, impartit per la delegada de protecció de dades de l'Institut, amb l'assistència de 22 persones.
  • La sessió divulgativa Introducció a la tecnologia 5G i el seu impacte a les ciutats i a l'Administració pública, per donar a conèixer la tecnologia 5G i les possibilitats que ofereix. La sessió va comptar amb ponents de la UPC i de la Fundació I2cat, coordinats per personal de l'Estratègia 5G de Catalunya i de les Àrees 5G de la Secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya.

En l'àmbit de la prevenció de riscos i en col·laboració amb el Servei de Prevenció de Riscos del Departament d'Economia i Hisenda, s'han fet les següents actuacions com a conseqüència de l'arribada de nou personal i de la renovació dels equips de primera intervenció per conseqüència de canvis organitzatius en el teletreball:

  • Formació dels equips d'emergència, amb 18 assistents
  • Exposició al risc i emergències del personal que fa tasques administratives, formació que van realitzar 28 persones.
  • Formació sobre l'ús dels desfibril·ladors, amb tots els membres designats per a aquesta tasca.
  • Formació en primers auxilis, obert a tothom i amb l'assistència de 12 persones.

També s'ha organitzat una formació específica adreçada al personal de nova incorporació a la unitat de gestió econòmica, amb els cursos Comptes anuals i liquidació d'impostos (25 hores) i Formació sobre el programa TAIS (18 hores).

Finalment, en el marc de les activitats formatives organitzades pel Departament d'Economia i Hisenda i de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya, el personal adscrit a l'Idescat ha seguit les següents activitats formatives:

  • Què farem quan siguem grans?
  • Cursos de GECAT: nivell bàsic i avançat
  • Sessions AOC: e-contractació, eNotum, EACAT
  • Bones pràctiques a les reunions presencials en línia
  • Cuida els teus ulls

S'ha participat en les reunions del grup de treball de formació del Departament d'Economia i Hisenda amb representants del Departament i dels treballadors, molt valuoses per tenir un coneixement més ampli de la formació al Departament, per debatre sobre el tema i anticipar noves necessitats formatives.

11.7. Organigrama

Junta de Govern
President
Consellera d'Economia i Hisenda Natàlia Mas Guix
Vocals
Secretari general del Departament d'Economia i Hisenda Josep Maria Vilarrúbia Tàpia
Directora general d'Anàlisi i Prospectiva Econòmica Marta Curto Grau
Director de l'Institut d'Estadística de Catalunya Xavier Cuadras Morató
Representant del Consell Rector del Sistema estadístic de Catalunya
  • Maria Vega Alonso Iglesias
Secretària Mercè Perelló Jané
Estructura organitzativa de l'Idescat
Director Xavier Cuadras Morató
Subdirectora general de Producció i Coordinació Cristina Rovira Trepat
Àrea d'Economia i Societat Jonathan Jorba Gimenez
Àrea de Població i Territori Mireia Farré Mallofré
Àrea d'Empresa i Ocupació Carme Saborit Vidal
Àrea d'Estàndards i Qualitat Josep M. Martínez López
Subdirector general d'Informació i Comunicació Josep Sort Ticó
Àrea de Comunicació i Difusió Josep Jiménez Casanellas (fins al 27 de febrer)
Àrea de Tecnologies de la Informació Estela Tonzán Orio
Subdirectora general d'Administració i Serveis Generals Mercè Perelló Jané
Servei d'Organització i Recursos Humans Jordi Pelejero Serra

Equip de persones que han treballat a l'Idescat durant l'any 2022

Joan Abril | Begoña Admirable | Rosa Almirall | Lourdes Alonso | Sergio Álvarez | Alicia Amigó | Josep Aparicio | Miriam Arnaiz | Noemí Asin | Elisabet Aznar | Carlos Baños | Núria Baluda | Susanna Ber | Núria Bové | Muntsa Busquets | Elisabeth Cañellas l Anna Carbó | Araceli Cazorla | Yolanda Celades | Gabriel de la Coba | Eduard Combas | Roser Condal | Anna Constans | Antoni Contel | Xavier Cuadras | Margarita Cucharrera | Miquel Delgado | María José Domènech | Victoria Dutor | Montserrat Escoda | Carles Esteban | Mireia Farré | Àngels Ferrando | Macià Ferrer | Mariona Ferret | Isabel Fontana | Jordi Galter | Minerva Galván | Diego García | M. Isabel García | Rosa Maria García | Mònica Gasulla | Xavier Gea | Josep Gil | César González | Ignacio González | | Marcos González | Pat Gràcia | Ana Guerra | Arístides Gutiérrez | Marià Herrero | Clara Hormigos | Daniel Ibáñez | Josep Jiménez | Jonatan Jorba | Teresa Junqueras | Jacinto Llamas | Francesc Linares | Juan Francisco López | Genís López | Carme Luna | Teresa M. Mallo | Cati Manuel | Javier Mariscal | Eulàlia Márquez | Xavier Martín | Josep M. Martínez| Víctor Martínez | Verònica Mata | Jordi Miró | Àngels Molas | Conxita Mompeó | Alex Morè | M. Luz Muñoz | Jesús Muñoz | |Montserrat Navarro | Rubén Nieto | Javier Nieto | Maria Josep Ortega | Immaculada Paltré | Marcos Pardal | Jordi Pelejero | Antoni Pérez | Rubén Pérez | Mercè Perelló | Marta Piñeiro | Juan José Píriz | Sergi Plaza | Miriam Prat | Núria Quintana | Mònica Reyes | Enric Ripoll | Anna Isabel Rodríguez | Eva Roldán | Alejandra Rovira | Cristina Rovira | M. Victòria Rovira | David Royo | Jaume Ruaix | Cecília Ruiz | Francesc Ruiz | Carme Saborit | Josep Anton Sánchez | Alejandro Sastre | Joan Serra | Abel Serrano | Elena Serrat | Cristina Serret | Carme Solsona | Albert Soria | Josep Sort | Javier Sorribas | Eduard Suñé | Nicola Tanno | Àngel Tendillo | Estela Tonzán | Carmen Toro | Esther Urrutia | Núria Villanueva | Clara Viñas