Saltar al contingut principal

10. Serveis tècnics

10.1. Sistemes d'informació estadística

Aquest any s'ha definit i aprovat el Programa de seguretat 2022–2023 de l'Idescat. Aquest Programa, el primer que aprova l'Idescat d'aquesta naturalesa, defineix i prioritza el conjunt d'actuacions en matèria de ciberseguretat que ha de tenir en compte l'Àrea de Tecnologies de la Informació per reduir els riscos als quals poden estar exposats els sistemes d'informació i CPD de l'Idescat. El programa va ser aprovat pel Comitè de Seguretat de la Informació de l'Idescat l'1 de gener del 2022.

En l'àmbit dels sistemes estadístics, cal destacar l'impuls al projecte de dades obertes amb la publicació de cubs de dades multidimensionals per a operacions estadístiques definides per variables a la BDMT. S'ha continuat amb la programació de la Plataforma Cerdà, i s'ha seguit millorant el desenvolupament de la base de dades multitemàtica (BDMT) afegint-hi noves funcionalitats, com el tractament de dades textuals i mètriques.

Plataforma Cerdà

El 2022 s'ha continuat desenvolupant el projecte estratègic Plataforma Cerdà

  • Registres estadístics. S'han continuat millorant els registres amb procediments iteratius de validació, correcció i imputació.

    • Registre estadístic de població

      • S'ha fusionat amb noves fonts de dades.
      • S'ha utilitzat per a la realització de comandes de recerca.
      • S'han extret mostres per a la realització d'enquestes.
      • S'ha implementat l'extracció de la població a una data determinada.
      • S'han continuat produint estadístiques a partir de la informació fusionada amb altres fonts i amb el registre estadístic de territori, com l'Estadística dels estudis de la població (EEP) i l'Índex socioeconòmic territorial (IST).
    • Registre estadístic de territori (RET)

      • S'ha treballat en la validació de la seva qualitat contrastant-lo amb altres fonts.
      • S'ha implementat el procediment d'imputació i translació de punts.
      • S'han carregat noves geometries.
      • S'ha millorat l'algoritme de assignació de coordenades a una determinada adreça.
    • Registre estadístic d'entitats (REE)

      • S'ha refet el projecte Afiliats i afiliacions a la Seguretat Social i el projecte de Centres de cotització a la Seguretat Social, seguint la metodologia de la Plataforma Cerdà i segons el protocol per a la recepció i integració de fitxers digitals externs que contenen dades personals.

Base de dades multitemàtica (BDMT)

  • S'ha continuat traspassant les taules de dades a cubs de dades amb l'assignació de variables i mètriques a la informació existent.
  • S'ha finalitzat una primera versió de l'API de la BDMT apibeta.idescat.local/taules/V2/
  • S'ha programat la possibilitat de contenir a la taula de dades informació de tipus text.
  • S'ha possibilitat la definició de múltiples mètriques a una mateixa taula.
  • S'han programat i s'han publicat cubs de dades multidimensionals de les operacions estadístiques de la BDMT definides per variables del CAVA:
  • S'ha migrat a BDMT el següent visor: Anuari estadístic de Catalunya (AEC).

Dades obertes

  • S'ha continuat la implementació de les APIs corresponents a la Plataforma Cerdà i la de la base de dades multitemàtica (BDMT) i la generació de cubs de dades multidimensionals en diferents formats com, csv, json-stat i csv-stat.

Metadades

  • S'ha treballat amb el catàleg de variables (CAVA) redefinint l'apartat de mètriques i la seva vinculació amb la resta de repositoris de dades.

Enquestes

Enquestes fetes durant el 2022 amb el Gestor d'enquestes Idescat:

  • Enquesta trimestral del clima empresarial.
  • Programa anual d'actuació estadística.
  • Acompliment del Programa anual d'actuació estadística.
  • S'han treballat els diferents qüestionaris de l'Enquesta de l'ús del temps (EUT).

Comandes a mida

Comandes a mida elaborades. 2020–2022
Any Nombre
2022 38
2021 50
2020 60

Comandes de recerca

Les comandes de recerca han implicat tasques de fusió del REP (Registre estadístic de població), el REALUC (Registre estadístic d'alumnes universitaris), el REALC (Registre estadístic d'alumnes) i el SIL (Sistema d'informació laboral).

Comandes de recerca. 2022
Any Nombre
2022 4

10.2. Serveis tecnològics

D'acord amb el que va aprovar la Junta de Govern, s'ha iniciat el procés d'integració del CPD de l'Idescat al model CTTI i la migració dels servidors al CPD1 corporatiu de la Generalitat de Catalunya. La migració del CPD Idescat a CPD1 de CTTI té com a objectiu dotar els serveis de l'Idescat d'una infraestructura adequada als estàndards de seguretat actuals i garantir un sistema de recuperació del CPD en cas de desastre. La migració s'ha iniciat efectivament a finals del mes de setembre d'enguany. El projecte, que es desenvoluparà en tres fases o onades, implica la migració d'un total de 32 servidors.

També cal destacar la substitució de l'encaminador (router) de comunicacions amb l'exterior ampliant la velocitat de transferència de 100 Mb a 1 Gb.

Actualitzacions del maquinari

  • Encaminador de comunicacions a 1 Gb.
  • Màquines traspassades a CPD1 de CTTI

Actualitzacions del programari

Gestió de bases de dades. 2020–2022
2022 2021 2020
Esquemes de bases de dades gestionats. Producció 210 187 179
Esquemes de bases de dades gestionats. Desenvolupament 196 189 160
Servidors web amb gestió compartida 14 14 14
Aplicacions web gestionades 50 48 43
Taules publicades a la Base de dades multitemàtica (BDMT) 7.719 7.807 9.036
Espai ocupat segons els sistemes de gestió. 2020–2022
Bases de dades 2022 2021 2020
Oracle (producció) 1.047 865 599
Oracle (desenvolupament) 1.512 1.352 1.075
Programari estadístic SAS 1.250 1.003 736
Total 3.809 3.220 2.410
Unitats: GB.
Equipament informàtic i de comunicacions. 2020–2022
2022 2021 2020
Ordinadors personals 174 181 176
Portàtils 112 111 105
Servidors físics 23 23 28
Servidors virtuals 39 39 39
Impressores 16 25 35
Programari de gestió 10 10 10
Programari estadístic 6 6 6
Programari de base de dades 3 3 3
Tallafocs 2 2 2
Commutadors de xarxa 20 20 20
Línies telefòniques 152 152 152
Telèfons mòbils 30 30 24
Commutadors de xarxa telefònica 0 0 1

10.3. Serveis lingüístics

La tasca dels Serveis lingüístics és vetllar per la qualitat de la producció escrita de l'Idescat. La llengua de referència de l'Idescat és el català, però també es té en compte la resta de llengües d'ús del web (castellà, anglès i, en menor mesura, l'occità aranès). Per això, una de les feines dels Serveis lingüístics és assegurar que els textos del web de l'Idescat es publiquin amb un estil de llengua clar, concís i referencial. A més, els serveis lingüístics vetllen per la utilització d'uns criteris lingüístics coherents en les diverses llengües d'ús de l'Idescat.

D'altra banda, s'han corregit de català les notes de premsa, les metodologies i les novetats publicades diàriament al web (aquestes últimes també s'han traduït al castellà i anglès). Finalment, s'han editat els qüestionaris relatius a les diverses estadístiques previstes en el Programa anual d'actuació estadística, en català i en castellà.

També s'ha continuat alimentant el Vocabulari estadístic d'equivalències, amb l'objectiu d'assegurar la univocitat i coherència en la terminologia utilitzada en català, castellà i anglès.

A més, en l'àmbit de la cooperació educativa, els Serveis lingüístics han acollit un any més un estudiant del Postgrau de Correcció i Assessorament Lingüístic de la UAB, per a les pràctiques acadèmiques. L'objectiu de l'estada és completar l'aprenentatge teòric i pràctic adquirit al Postgrau per proporcionar a l'estudiant una formació completa i integral.

Finalment, s'ha elaborat un nou apartat al web amb el nom de Memòria executiva, que consisteix en una versió resumida de la Memòria anual. L'objectiu d'aquest apartat és explicar a la ciutadania la feina feta a l'Idescat durant l'any, a grans trets.

10.4. Serveis gràfics

L'objectiu dels Serveis gràfics és vetllar per la qualitat en el disseny gràfic en relació amb el web, les xarxes socials i els productes impresos de l'Idescat. També vetllen per la normalització de la imatge corporativa de l'Idescat, d'acord amb el Programa d'identificació visual (PIV) de la Generalitat de Catalunya, que conté les normes gràfiques i els elements bàsics de la identitat corporativa. En aquest sentit, el 2022 els Serveis gràfics han fet una sessió tècnica adreçada al personal de l'Idescat amb l'objectiu de difondre el Programa d'identificació visual de la Generalitat i posar èmfasi en la importància que té, a l'hora d'oferir una marca clara, homogènia i fàcilment identificable de la Generalitat de Catalunya, ja que reforça el relat de la institució. A més, també han elaborat l'actualització del Protocol de signatures per al correu institucional, amb la incorporació del xat del Teams.

D'altra banda, els Serveis gràfics també formen part del Grup de comunicació, que treballa per millorar la comunicació dels resultats estadístics. En aquesta línia, aquest Grup ha començat a treballar en el nou projecte d'elaboració d'infografies amb l'objectiu d'explicar les dades estadístiques de manera més visual, que puguin arribar a un públic més ampli.

Finalment, els Serveis gràfics han desenvolupat les tasques ordinàries, com són l'edició de les publicacions, els serveis de grafisme d'informació estadística per als mitjans de comunicació i les xarxes socials, la maquetació de qüestionaris per a les enquestes, la supervisió de l'accessibilitat dels PDFs i altres tasques (disseny de bàners, imatges web, fullets, etc.).